Nieuws/Binnenland
508429
Binnenland

Vluchtelingetje emotioneert Samsom

DEN HAAG - Het beeld van een op een Turks strand aangespoeld vluchtelingetje heeft PvdA-leider Diederik Samsom voor het eerst in zijn politieke loopbaan uit de slaap gehouden. „Een ongelofelijk gruwelijke waarheid, gruwelijk omdat we nu al weten dat het niet het laatste beeld zal zijn”, zei een geëmotioneerde Samsom donderdag in de Tweede Kamer.

Hij sprak tijdens het debat over de uitspraken van premier Mark Rutte over de 'Grote-Dikke-Ik-mentaliteit' . De PvdA-voorman greep de bijeenkomst aan voor een oproep om „alles op alles” te zetten om een antwoord te vinden op het vluchtelingenvraagstuk, althans „iets te doen dat lijkt op een antwoord”. Hij noemde de vluchtelingenstroom naar Europa een „echte Dikke-Ik-test.”

Ronald van Raak van de SP stelde voor om het debat dan maar te staken en het dan maar helemaal over de vluchtelingen te laten gaan, een onderwerp dat je er niet zomaar ergens in „moet fietsen”. Maar Samsom zei dat het debat gewoon de eerste mogelijkheid was om zijn hartenkreet te uiten.