Nieuws/Binnenland
508461
Binnenland

Afspraken loonakkoord ambtenaren bekrachtigd

DEN HAAG - De afspraken die het kabinet voor de zomer had gemaakt met drie vakcentrales over loonsverhogingen voor ambtenaren en het onderwijs zijn donderdag bekrachtigd. Dat gebeurde in de zogeheten Pensioenkamer, waarin vakbonden overleggen met de overheidswerkgevers. Alleen FNV is tegen de deal en stapt naar de rechter.

„Na deze formele stap in de Pensioenkamer is de ruimte voor ruim 5 procent loonsverhoging en 500 euro eenmalig daar; nu kunnen alle bonden en werkgevers de cao-onderhandelingen beginnen”, aldus minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in een reactie. Het loonakkoord moet ervoor zorgen dat een einde komt aan de jarenlange nullijn in grote delen van de publieke sector.

FNV vindt de loonsverhoging maar een „sigaar uit eigen doos”. Volgens de bond leidt deze tot een flinke pensioenverslechtering. FNV dreigde woensdag al met een kort geding. Het ultimatum dat de bond stelde verliep donderdagmorgen. De bond wil de voorgenomen rechtsgang doorzetten en de deal ongeldig laten verklaren. Op welke termijn dit gaat gebeuren en bij welke rechtbank is nu nog niet bekend.

„Door dit loonvoorstel worden 2,8 miljoen mensen hard geraakt in hun pensioen”, zei FNV-voorzitter Ton Heerts in een toelichting. „En dit terwijl er onzorgvuldig is gehandeld bij het afspreken hiervan. Er is immers geen open en reëel overleg gevoerd. De uitslag van dit kort geding is echt heel belangrijk en we zien het met veel vertrouwen tegemoet.”

Uit protest wil FNV komende tijd ook verrassingsacties organiseren. En er moet een referendum komen over het loonakkoord onder de 2,8 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP.