Nieuws/Binnenland
508466
Binnenland

VVD en PvdA oneens over aanpak vakenssector

DEN HAAG - Regeringspartijen VVD en PvdA verschillen van mening hoe de problemen in de varkenssector moeten worden aangepakt. De liberalen willen minder regels voor de varkensboeren, maar de coalitiepartner ziet daar niks in, bleek donderdag in de Tweede Kamer.

De varkensboeren verkeren in nood. Dat komt onder meer doordat de prijs van varkensvlees laag is en afzetmarkt Rusland is weggevallen. Ongeveer honderd varkensboeren demonstreerden vooraf aan het debat bij het Kamergebouw en deelden gratis broodjes beenham uit. De boeren dreigen met meer acties.

Volgens Sjoera Dikkers (PvdA) moet de sector zich richten op de nichemarkt en duurzaam gaan produceren. Vermindering van regels om de problemen op te lossen is voor haar „onbespreekbaar”. Die regels zijn er niet gekomen omdat alles zo soepel liep in de sector, voegde ze eraan toe. Ze wees daarbij naar gesjoemel in het verleden.

VVD'er Helma Lodders vindt dat er minder regels moeten komen. Ze wees erop dat Nederlandse varkensboeren door de regels 23 procent meer stalruimte moeten hebben dan in andere EU-landen waardoor ze duurder uit zijn dan hun concurrenten. Een „zak geld” is niet de oplossing voor de problemen van de boeren, aldus het liberale Kamerlid.

Onder meer SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 pleitten net als de PvdA voor verduurzaming. Daarbij zal de sector niet aan een sanering ontkomen, meent Eric Smaling van de SP. Volgens Rik Grashoff van GroenLinks moet de overheid wel steun geven een geleidelijke inkrimping.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zei eerder geen concessies te zullen doen aan de varkensboeren op de regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en milieuwetgeving.