Nieuws/Buitenland
508477
Buitenland

Vluchtelingen overspoelen station Boedapest

BOEDAPEST - Vluchtelingen die donderdag ten westen van Boedapest gedwongen werden uit een trein te stappen om naar een opvangcentrum te gaan, hebben uit protest het spoor geblokkeerd. De trein was van het Keleti-station in Boedapest vertrokken en zou naar de Oostenrijkse grens rijden. Maar de trein stopte al in Bicske, slechts 25 kilometer van de Hongaarse hoofdstad. Daar is een groot aanmeldcentrum voor vluchtelingen gevestigd.

De politie beval ze uit te stappen en naar de bussen te gaan die ze naar het centrum moeten brengen. Vluchtelingen scandeerden: „Geen kamp, geen kamp!” Tientallen zijn toen uit protest op de rails gaan liggen. De mobiele eenheid probeert de mensen van het spoor te halen.

Een aantal vluchtelingen had de bui kennelijk al zien hangen en is van de trein gesprongen toen die het station in Boedapest uitreed. De Hongaarse spoorwegen hebben laten weten dat er momenteel geen treinen meer rechtstreeks van Boedapest naar Oostenrijk en West-Europa rijden.

Het Keleti-station werd donderdag volgestroomd met vluchtelingen, nadat de politie de blokkade ervan heeft opgeheven. Twee dagen lang bivakkeerde een grote groep migranten op het plein voor het treinstation, maar de agenten die het hek bewaakten trokken zich donderdagochtend terug. Hoewel op de borden in het station nadrukkelijk staat dat er geen treinen naar West-Europa vertrekken, proppen veel vluchtelingen zichzelf en hun kinderen in een trein, die ze via deuren en ramen binnendringen.

Het is onduidelijk waarom de politie zich heeft teruggetrokken.

Donderdag bespreekt het Hongaarse parlement in een extra zitting voorstellen om de immigratiewetten te verscherpen. Zo zou het strafbaar moeten worden om de 3,5 meter hoge muur te beklimmen die Hongarije aan de zuidgrens bouwt. Volgens een parlementariër van de regeringspartij Fidesz zou het aantal vluchtelingen dat het land binnenkomt daardoor medio september zijn teruggelopen tot nul.