Nieuws/Binnenland
508520
Binnenland

Deurwaardersactie politiebonden mag doorgaan

DEN HAAG - De politiebonden mogen doorgaan met de cao-actie waarbij agenten deurwaarders niet meer begeleiden. Dat heeft de rechter in Den Haag donderdag bepaald, melden de politiebonden.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de grootste politiebond ACP laat weten dat de bonden tevreden zijn met de uitkomst en dat ze deze uitspraak hadden verwacht. „De actie gaat gewoon door”, aldus Van de Kamp.

De actie begon maandag, hoewel minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) de bonden had gesommeerd de actie niet door te laten gaan. Hij spande daarop samen met de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) een kort geding aan.

De actie zou disproportioneel zijn. Zonder agenten kunnen de gerechtsdeurwaarders hun werk niet goed meer doen, zo zijn ze niet gemachtigd om zelf deuren te openen. Volgens Van der Steur staan door de actie zelfs „waarborgen van de rechtsstaat” op het spel, als deurwaarders hun werk niet meer kunnen doen.

De rechter vindt ook dat de actie „aanzienlijke schade kan veroorzaken en inbreuk maakt op rechten van fundamentele aard”, maar stelt ook dat er „op dit moment maatschappelijk bezien geen dringende noodzaak bestaat” om het recht om te staken te beperken.

De bonden hebben steeds gezegd dat de actie binnen het recht om te staken valt. Ze stellen dat agenten toch al niet veel mogelijkheden hebben om te staken door de aard van het politiewerk. De politie moet altijd komen als de veiligheid in het geding is.

Als deurwaarders in het nauw komen dan schieten agenten ze overigens nog wel te hulp. Ook hebben de politiemensen de vrijheid om bij schrijnende gevallen, zoals iemand die dringend verlegen zit om de alimentatie, een uitzondering te maken en een deurwaarder wel te begeleiden.