Nieuws
508524
Nieuws

Mbo’er mist financieel plan tijdens studie

Bijna 40 procent van de mbo’ers heeft geen financieel plan tijdens de studie en de helft niet voor daarna. Terwijl goed inzicht in de eigen financiën juist helpt om uit de schulden te blijven.

Van de ondervraagde mbo’ers zegt 78% er rekening mee te houden dat zij in sommige maanden meer uitgeven dan in andere maanden. Mocht er een financieel tekort dreigen, dan geeft 56% minder geld uit (versus 46% in heel Nederland) en gaat 32% meer werken (versus 8% in heel Nederland). De mogelijkheid om geld te lenen bij familie wordt door mbo’ers ook opvallend vaker benut (24%) dan door de rest van Nederland (6%).

Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction onder mbo’ers tussen de 18 en 30 jaar in opdracht van Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB). De stichting heeft het onderzoek laten uitvoeren omdat het Financieel Studieplan, een online tool voor studenten, nu ook toegankelijk is gemaakt voor mbo’ers.

Inzicht in financiën

De WWJB roept studenten op om een financieel studieplan te maken zodat ze inzicht hebben in hun financiën. Een plan in het hoofd hebben, zoals veel mbo’ers die meededen aan het onderzoek meldden, is niet genoeg om uit de schulden te blijven. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) sluit zich aan bij de oproep van de stichting, evenals de Landelijke Studenten Vakbond. „Een goed financieel studieplan beperkt onnodige studieschulden.”

Dieper in de schulden

Eerder maakte het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) al bekend dat scholieren van het mbo steeds dieper in de schulden raken. Had in 2011 een op de zes een schuld van gemiddeld 1265 euro, nu heeft ruim een op de vijf een schuld van ruim 3681 euro. Worden betalingsachterstanden, roodstand en koop op afbetaling ook meegenomen, dan bedraagt de schuldenlast voor lenende mbo’ers zelfs 4854 euro.

Het Financieel Studieplan helpt studenten (op mbo, hbo en wo) bewuster om te gaan met geld en is ontwikkeld in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, DUO, Nibud en diverse studenten- en jongerenorganisaties.