Nieuws/Binnenland
508527
Binnenland

'Nederlandse militair naar IS'

Den Haag - Defensie heeft aanwijzingen dat een actief dienende militair recent is vertrokken naar Syrië om zich aan te sluiten bij terreurleger Islamitische Staat.

Het gaat om een 26-jarige sergeant van de Koninklijke Luchtmacht. Defensie heeft de militair geschorst en toegang tot informatie, systemen en locaties is ingetrokken. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak in onderzoek. Het is nog onduidelijk wanneer de man richting Syrië is vertrokken.

Defensie laat weten 'eventuele schade of risico's die samenhangen met de functie van de militair' te onderzoeken.

Uit het jaarverslag van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst bleek onlangs dat Defensie zelden militairen hoeft te ontslaan wegens banden met of sympathie voor gewelddadige islamistische stromingen. Volgens Defensie is het de eerste keer dat een actief dienende Nederlandse militair als jihadstrijder uitreist. De MIVD richt zich in onderzoeken op 'radicalisering met militaire relevantie', dus gericht tegen Defensie of afkomstig uit Defensie.

„Het spreekt voor zich dat uitreizen en zich aansluiten bij ISIS onaanvaardbaar en bovendien strafbaar is", regeert minister Hennis (Defensie). „Elk geval van radicalisering is er één te veel. Het is wrang als blijkt dat iemand zich aansluit bij het kwaad, terwijl collega's hun leven wagen voor de vrijheid van een ander."

De rang van sergeant is betrekkelijk laag. Het lijkt er niet op dat de jihadsoldaat in kwestie operationeel gevoelige informatie over onze krijgsmacht kan doorspelen aan IS. Strategisch expert Rob de Wijk van HCSS is dan ook tamelijk onbewogen door het nieuws. „Dit is politiek misschien lastig, maar geen bedreiging voor de nationale veiligheid."

De naar Syrië vertrokken militair is niet het onderwerp dat in de commissie voor de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten is meegedeeld en dat PVV-voorman Wilders zo heeft doen schrikken.