Nieuws/Binnenland
508530
Binnenland

Officieren zaak Joep J. gehoord

MAASTRICHT - Het gerechtshof in Den Bosch gaat twee officieren van justitie tijdens het hoger beroep in de strafzaak tegen de Limburgse vastgoedhandelaar Joep J. als getuigen horen. Een en ander heeft te maken met het wel of niet gebruiken van geheime verklaringen die afgelegd zijn door de zogeheten kroongetuige Pascal H. uit Heerlen.

Het openbaar ministerie werd in deze zaak in eerste instantie niet-ontvankelijk verklaard door de rechtbank in Maastricht omdat er volgens de rechter ,,bewust gelogen en geblunderd” was door de opsporingsdiensten tijdens het onderzoek Landlord. ,,Dit is niet de manier waarop een strafproces in Nederland moet worden gevoerd”, aldus de rechter tijdens het vonnis in oktober 2013.

Joep J., tegen wie 2,5 jaar cel was geëist, zou zich in een periode van meerdere jaren op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan vastgoedfraude, valsheid in geschrifte en hennepteelt. De inwoner van Kerkrade zal zich alsnog voor de rechter moeten verantwoorden omdat justitie in beroep is gegaan tegen het besluit van de Maastrichtse rechtbank.

Zaaksofficier Bas Janssen en voormalig rechercheofficier Wim Smits zullen op 15 september door het hof als getuigen aan de tand worden gevoeld over het wel of niet gebruiken van de verklaringen van Pascal H. Deze H. zal eveneens als getuige worden gehoord in deze zaak, onder andere over wat er precies is afgesproken met justitie over deze geheime verklaring.

Jan-Hein Kuijpers, advocaat van Joep J., laat weten tevreden te zijn met het besluit van het hof in Den Bosch. ,,Dit betekent dat het gerechtshof het onderzoek tegen mijn cliënt en de door Pascal H. afgelegde verklaringen niet los van elkaar ziet”, aldus de Amsterdamse strafpleiter.