Nieuws/Binnenland
508547
Binnenland

Roodharigenfestijn Breda begon met schilderij

BREDA - Duizenden roodharigen uit binnen- en buitenland overspoelen vanaf vrijdag de binnenstad van Breda. Het hele weekend worden daar de Redhead Days gehouden, een festival speciaal voor mensen met rood haar. „Het is ook onvergetelijk voor niet-roodharigen”, benadrukt de organisatie.

Het begon allemaal elf jaar geleden met een oproepje van schilder Bart Rouwenhorst uit Asten. In navolging van grootheden als Dante Rossetti en Gustav Klimt wilde hij graag roodharigen schilderen. Rouwenhorst kreeg zo'n 150 reacties, nodigde iedereen uit en maakte er een feestje van „met tompoezen en goedkope rode wijn”.

Het enthousiasme van de modellen bracht hem op het idee voor een grotere bijeenkomst. Zo werden de Redhead Days geboren. Het feestje werd een groot succes en groeide uit tot een soort jaarlijkse reünie voor mensen met rood haar en hun familie en vrienden. Vorig jaar trok het evenement volgens de organisatie zo'n 40.000 bezoekers.

Met kunst, muziek, workshops en fotosessies viert het evenement dit jaar zijn tiende editie. Een van de hoogtepunten is de grote groepsfoto. Vorig jaar waren er 1672 deelnemers, goed voor een wereldrecord „meeste roodharigen bij elkaar”. Zondag zal blijken of dat record kan worden aangescherpt.

De jubileumeditie staat voor een belangrijk deel in het teken van een wereldberoemde 'redhead': Vincent van Gogh. Er zijn exposities met werk dat op hem is geïnspireerd en bezoekers kunnen zelf „in zijn voetsporen schilderen”. Wie iets wijzer wil worden over de geschiedenis van roodharigen of benieuwd is waar rood haar vandaan komt, kan lezingen over die onderwerpen bijwonen.

In het Chassé Theater wordt vrijdagavond een groot openingsfeest gehouden. De rest van het weekend zijn er onder meer 'Redhead Games', met spellen voor jong en oud, en treden op veel plekken in de Brabantse stad dj's en bandjes op.