Nieuws/Buitenland
508549
Buitenland

Boedapest blijkt flessenhals voor vluchteling

RIJSWIJK - De Hongaarse hoofdstad Boedapest raakt verstopt met vluchtelingen. In en rond het station Keleti was het donderdagochtend een chaos van talloze mensen die zich in treinen propten nadat de politie zich onverwacht van het station had teruggetrokken. Op borden staat echter dat er geen treinen naar West-Europa vertrekken. Het Hongaarse parlement buigt zich donderdagmiddag in een speciale zitting over aanscherping van de immigratiewetten.

Hongarije voelt zich opgescheept met een stroom mensen waarmee het klaarblijkelijk geen raad weet. Alles draait momenteel om het vervoer per trein. Hongarije laat donderdag in elk geval één en misschien twee treinen richting Oostenrijk rijden. Oostenrijk heeft direct verklaard geen treinverkeer met vluchtelingen tegen te houden. Anderzijds zeggen Slowakije en Tsjechië uit Boedapest te horen te hebben gekregen dat er geen internationale treinen aankomen.

Premier Viktor Orban van Hongarije verklaarde ondertussen in Brussel dat de vluchtelingen een probleem van Duitsland zijn, omdat iedereen daarnaartoe wil. Andere Oost-Europese landen verzetten zich tegen de verplichte verdeling van vluchtelingen over de Europese Unie. De ministers van Buitenlandse Zaken van Letland, Litouwen en Slowakije zien geen oplossing in de huidige verdeelsleutel. De vluchtelingen willen sowieso naar Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden, zei de Slowaakse bewindsman Miroslav Lajcak.

Mogelijk komt daarop snel een antwoord van de Europese Unie. Alle ministers van Buitenlandse Zaken van de EU komen vrijdag en zaterdag bijeen om de snel groeiende problematiek te bespreken.