Nieuws/Buitenland
508558
Buitenland

Orban: vluchtelingen zijn Duits probleem

BRUSSEL - De stroom vluchtelingen die Europa binnenkomt is een Duits probleem. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orban donderdag gezegd tijdens een bezoek aan Brussel.

Volgens Orban willen de vluchtelingen niet in Hongarije blijven, maar willen ze allemaal naar Duitsland. Daarmee zou Berlijn verantwoordelijk zijn voor een oplossing van het vluchtelingenprobleem.

Orban riep zijn Europese collega-leiders op meer te doen om de grenzen van Europa te verdedigen. „Europeanen hebben veel angst, omdat wij de grenzen van Europa niet goed genoeg bewaken.” Hij erkende dat dit moeilijk is, maar onderstreepte dat als er een wil is, er een weg is, om dit te doen.

Orban ontmoette in Brussel de voorzitters van de Europese instellingen om over de migrantensituatie in Hongarije te praten.

EU-president Donald Tusk wil dat „ten minste 100.000 vluchtelingen” over Europa verdeeld worden. In juli toonden Europese landen zich bereid om maar 32.000 vluchtelingen over Europa te herplaatsen voor opvang.

Tusk riep dan ook op tot meer solidariteit, zeker ten opzichte van die landen die al wel veel migranten opnemen. Op dit moment zijn er nog steeds Europese landen die nauwelijks vluchtelingen opvangen. Bovendien zullen de Europese landen dieper in de buidel moeten tasten om de migrantencrisis het hoofd te kunnen bieden, zei Tusk.