Nieuws/Binnenland
508575
Binnenland

Bekend Nederland in bres voor vluchtelingen

AMSTERDAM - Een grote groep bekende Nederlanders heeft donderdag in een paginagrote advertentie in De Telegraaf opgeroepen om met elkaar iets te doen voor de Europese vluchtelingencrisis. Presentatoren, actrices, zangers, sporters en bestuurders vragen zich af: Wat kunnen we doen?

„De werkelijkheid gaat ons voorstellingsvermogen te boven”, valt te lezen in de advertentie. „Maar we willen ons in ieder geval niet neerleggen bij passiviteit. Laten we vanuit samenleving en politiek samen optrekken. Laten we niet langer stil zijn maar alle wijsheid en compassie inzetten voor het bedenken van menswaardige oplossingen. Op ons mag een beroep worden gedaan.”

Onder de advertentie staan ruim honderd namen van onder anderen Linda en Johnny de Mol, Wendy van Dijk, Carice van Houten, Claudia de Breij, Henk Hagoort, voorzitter van Raad van Bestuur van de NPO, Pieter van den Hoogenband, Spike van DI-RECT, Henny Vrienten en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen.

Theatermaker en acteur Gable Roelofsen en advocaat Hendrik-Jan Biemond zitten achter de advertentie. „Het is heel spontaan ontstaan”, licht Roelofsen toe. „We willen heel graag iets aan de toon veranderen en we willen uiting geven aan de onmacht die bij veel mensen leeft. We zijn onze netwerken in gaan zetten en toen bleek dit gevoel bij heel veel mensen te leven. We hopen met elkaar de politici en de publieke opinie zover te krijgen dat er op een menselijkere manier over wordt gesproken en wat aan het probleem kan worden gedaan.”

Roelofsen en Biemond hopen een vervolgactie aan hun pleidooi te kunnen geven. „We gaan hierover in gesprek met de NPO. We denken aan een soort 24-uurs actie waarin iedereen zijn zegje kan doen. Het zou mooi zijn als er ook aandacht voor komt op de televisie en radio. We hebben vrijdag gesprekken met verschillende partijen.”