Nieuws/Binnenland
508613
Binnenland

Meevaller gaat aan grenspomp voorbij

ENSCHEDE - Terwijl de economie uit een diep dal klimt, is de afzet van diesel en lpg op een historisch dieptepunt beland. Dat blijkt uit nog niet eerder gepubliceerde CBS-cijfers over het eerste halfjaar van 2015. Vandaag staan de pomphouders en de Nederlandse Staat tegenover elkaar voor de rechtbank in Den Haag.

Met name pomphouders in de grensstreek kampen sinds begin vorig jaar met kelderende omzetten. Toen werden de accijnzen op diesel met 3 en op lpg met 7 cent verhoogd. De pomphouders en brancheorganisatie Bovag vinden Prinsjesdag hét moment om deze intussen beruchte accijnsverhoging terug te draaien.

Inflatie

In heel Nederland werd tot en met juni dit jaar ruim 3,5 miljard liter diesel en lpg getankt. Dat is 2,7 procent minder dan de eerste helft vorig jaar. Opvallend is dat de omzet van benzine wél toeneemt onder invloed van de economische groei: plus 1,1 procent ten opzichte van de eerste helft vorig jaar. Behalve de jaarlijkse inflatiecorrectie werd de benzineprijs in 2014 niet verhoogd.

Bovag-woordvoerder Tom Huyskens spreekt van een historisch dieptepunt: "De afzet van diesel en lpg is het eerste halfjaar van 2015 op het laagste punt sinds de eeuwwisseling aanbeland. Terwijl de economie groeit. Waaruit duidelijk wordt dat transporteurs over de grens hun tank volgooien. Nu de economie aantrekt en de dieselverkoop mee omhoog zou moeten bewegen, blijken deze transporteurs niet zomaar terug te keren. Integendeel. In de eerste maanden van vorig jaar werden in de grensregio al gemiddelde verliezen van 30 tot 40 procent genoteerd."

Achteruit

Sinds de accijnsverhoging van 1 januari 2014 is de afzet van diesel en lpg - ten opzichte van de eerste helft van 2012 - nu al met in totaal 13,4 procent achteruit gehold.

Vandaag treffen de pomphouders, die zich hebben verenigd in de stichting 'De Grens Bereikt', en de Nederlandse Staat elkaar voor de rechter. Tijdens deze hoorzitting moet de rechter een oordeel vellen of de ondernemers inderdaad een punt hebben en in hoeverre de Staat aan mediaton richting de pomphouders zou moeten doen.

De pomphouders vinden Prinsjesdag een uitgelezen moment om een onderzoek te laten instellen naar het terugdraaien van de accijnsverhoging.Bovag-directeur Bertho Eckhardt: "Veel ondernemers in de grensstreek staat het water al langere tijd aan de lippen. Ook staatssecretaris Wiebes heeft al meermalen de negatieve effecten van het accijnsbeleid erkend. Nu het kabinet her en der lastenverlichtingen in het vooruitzicht stelt, zou er ook eens gekeken kunnen worden naar het terugdraaien van de accijnsverhogingen."