Nieuws/Binnenland
508615
Binnenland

Aanschaf duikboten in vizier Kamer

Den Haag - De aanschaf van nieuwe duikboten wordt zo’n grote, dure en complexe onderneming dat de Tweede Kamer maximaal toezicht wil houden. Het parlement verklaart de vervanging van de huidige vier onderzeeërs van de Walrusklasse binnenkort dan ook tot Groot Project.

Dat betekent dat minister Hennis (Defensie) geregeld en nauwgezet moet rapporteren over hoe de aanschaf ervoor staat en wat de verwachte kosten en risico’s zijn. Ook komt er onafhankelijk toezicht, bijvoorbeeld van de Rekenkamer.

JSF

Dat gebeurde ook met de voorbereiding tot de aanschaf van de JSF, een aanschaf van 4,5 miljard euro. Voor de vervanging van de vier Walrus-onderzeeërs vanaf 2023 heeft Defensie alvast een uitgave van zo’n 2,5 miljard euro over vijf jaar gepland. Net als met de JSF gaat Defensie met de onderzeeërs een wapensysteem aanschaffen dat nog moet worden ontwikkeld. Nederland zoekt daarbij samenwerking met een ander land, vermoedelijk met Noorwegen of Zweden. Onze eigen industrie, zoals Damen Shipyards en Thales, moeten er ook van kunnen profiteren.

Uit de hand

Defensie kent geen gelukkige geschiedenis met de aankoop van onderzeeërs. Bij de huidige Walrusklasse liepen de aanschafkosten zo uit de hand dat er bij de marineleiding koppen rolden. Defensie zag zich gedwongen de politiek meer te betrekken bij de aankoop van materieel.

De nieuwe duikboten moeten behalve inlichtingen verzamelen ook dienen ter afschrikking. Ze moeten naast het uitschakelen van vijandige schepen met torpedo’s ook waarschuwingsschoten kunnen afvuren of vijanden met raketten kunnen beschadigen. Ook het afzetten van speciale eenheden is een capaciteit die breed gewenst is.