Nieuws/Binnenland
508618
Binnenland

Holland Acht toont macht op WK

AIGUEBELETTE - De stuurman van de Holland Acht, Peter Wiersum, was bescheiden over zijn eigen rol. Zijn roeiers hadden gisteren het grootste aandeel in de finaleplaats op het WK in het Franse Aiguebelette, vond hij. Met een halve bootlengte voorsprong won ’de Acht’ de herkansing. Wiersum: „Nu gaan we voor het podium en dan zo hoog mogelijk.”

Bert Schaap

Wiersum is bezig aan zijn derde Olympiade en genoot met volle teugen van ’ spookwater met al die deining’. ,,De Amerikanen gingen er als een bezetene vandoor. Maar wij wonnen. Zondag wachten de Britten. Zij zijn lastig te verslaan. Maar dat geldt ook voor ons.”

Even verderop zat coach Mark Emke bij te komen. „De ploeg heeft een goede pot geroeid. Wij zijn een van de weinige ploegen die 22 kilometer per uur kunnen varen. Toen ik die snelheid in beeld zag, wist ik genoeg.”

Ook de dubbelvier gaat voor WK-goud. Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Carline Bouw en Inge Janssen bereikten gisteren via de herkansing de eindstrijd. In tegenstelling tot de meeste boten moet de dubbelvier in de top-vijf eindigen om naar de Olympische Spelen in Rio te mogen. Dat lijkt een formaliteit.

Groen van ellende kwamen De Muda’s uit het water. Met een vijfde plaats in de kwartfinale liep voor hen het WK uit op een drama. Medio mei krijgt de tweeling op het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) wellicht een herkansing.