Nieuws/Binnenland
508623
Binnenland

Jan B. (64) verschijnt vandaag voor rechter

Cel van wapenleverancier uitgekamd

De cel van de 64-jarige man die wapens geleverd zou hebben voor de Amsterdamse liquidaties, is op verzoek van justitie volledig uitgekamd. Waarom dit is gebeurd, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen. Jan B. verschijnt vandaag voor de Amsterdamse rechtbank.

De advocaat van Jan B. uit Hulten, Brian de Pree, heeft de doorzoeking in de Penitentiaire Inrichting in Zwaag bevestigd. „Dat is echt een serieuze doorzoeking geweest met de rechter-commissaris erbij”, zegt de raadsman. Ook hij weet niet waar justitie naar op zoek was. Mogelijk heeft het te maken met de moord op Freddy Jansen uit Valkenswaard, waar B. mee in verband is gebracht.

Kalasjnikov

B. wordt verdacht van wapenhandel, wapenbezit en drugsbezit. Aanvankelijk was hem alleen wapenbezit ten laste gelegd. In juni dit jaar werd een gigantische hoeveelheid wapens en munitie in een loods van B. in Hulten aangetroffen. De politie nam 44 handvuurwapens, handgranaten, machinepistolen, hagelgeweren met afgezaagde loop, schietpennen en een grote hoeveelheid munitie voor kalasjnikovs in beslag. Het laatste soort wapen wordt veel gebruikt bij liquidaties. In dezelfde loods ontdekte de politie 35,2 kilo amfetamine. In een pand van B. in Turnhout lag een kalasjnikov.

Handelaar

De recherche in Amsterdam deed invallen in de loodsen nadat informatie over B. en zijn wapens was binnengekomen uit onderzoeken na afrekeningen in de hoofdstad. Bijzonder is dat de recherche ook informatie kreeg over een tweede wapenarsenaal bij een Brabantse handelaar in oude wapens, Hans G. De informatie kwam binnen via de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE), zo meldt een bron rond het onderzoek. Tot een inval of aanhouding kwam het niet. Het OM wil hier niets over zeggen.

Jan B. is niet alleen verdachte in de wapenzaak. Hij moet zich nog verantwoorden voor een zeer ernstige bedreiging van de burgemeester van Gilze en Rijen eerder dit jaar. B. had hem met de dood bedreigd. Hij zou het met vuurwapens naar het stadhuis komen.

In juni werd het zwaar toegetakelde lichaam van Freddy Jansen gevonden in het Markkanaal bij Den Hout. Loodsen van Jansen zijn in het kader van dit moordonderzoek doorzocht. De doorzoekingen van de loodsen van Jan B. vonden plaats met zwaarbewapende eenheden.