Nieuws
508637
Nieuws

Gedragsregels

Kyoto is wangedrag toeristen zat

Inwoners van de Japanse stad Kyoto zijn het spuugzat. De stad die overspoeld wordt door toeristen vanwege haar 1600 boeddhistische tempels, 400 Shinto-heiligdommen, paleizen en tuinen heeft een gedragscode opgesteld om een halt toe te roepen aan de smerige toiletten en het wangedrag van bezoekers.

Kyoto pakt het probleem aan op een typisch Japanse manier. Aan de hand van cartoons en graphics worden de ergernissen besproken en hoe je je moet gedragen. Voor bezoekers zijn er twee brochures gemaakt waarin de etiquette worden uitgelegd. De eerste laat zien hoe je het toilet moet gebruiken. In het tweede overzicht staat wat je vooral NIET moet doen in Kyoto.

De grootste doorn in het oog als het op toiletgebruik aankomt is het gooien van toiletpapier in de prullenbak in plaats van in de wc. In vier talen en drie stappen wordt uitgelegd dat je papier gewoon moet doorspoelen in het toilet en ook hoe je de doorspoelknop gebruikt.

Fooi

Wat je vooral niet moet doen in Kyoto (en Japan) is fooi geven. Het is een regelrechte belediging. In de brochure worden de 'onbeleefde activiteiten' beoordeeld aan de hand van een ongelukkig kijkend mannetje, oplopend tor drie woedende gezichtjes. Zo wordt het zelf openen van een deur van een taxi niet gewaardeerd en heeft het twee boze gezichtjes. In Japan worden deuren van een taxi automatisch geopend en gesloten door de chauffeur zelf, vanachter het stuur.

Boete

Buiten roken op plekken die daar niet speciaal voor zijn aangewezen en dronken rondfietsen worden het minst gewaardeerd en ook bestraft met een (geld)boete. Of in het geval van beschonken fietsen met vijf jaar cel.

Verder ergeren inwoners van Kyoto zich eraan als een maiko in een traditionele kimono staande wordt gehouden voor een foto of als een reservering in een restaurant op het laatste moment wordt afgezegd.

Bezoek je deze prachtige stad binnenkort of over een tijdje, neem dan deze gedragsregels ter harte.

Bron: CNN

Kyoto is niet de enige stad die last heeft van toeristen. Lees ook:

Berlijn wil gedragscode

Handboek voor Chinese toerist

Chinese mediacampagne tegen vieze toerist

Nachtleven in Sevilla aan banden

Barceloneta is toeristen spuugzat