Nieuws/Buitenland
508638
Buitenland

'IS vernietigt met tempels bewijs plundering'

LONDEN - Islamitische Staat (IS) vernietigt tempels uit de oudheid om te verbergen wat daar allemaal is geplunderd. Dat stelt de Libanees-Franse archeologe Joanne Farchakh donderdag in een interview met de Britse krant The Independent.

Volgens haar verkoopt IS de beelden, de stenen fronten en fresco's aan internationale handelaren. Daarna blaast de terreurbeweging de tempels en gebouwen op om het bewijs van de plundering te vernietigen. „Zo weet niemand wat is verdwenen of wat is vernietigd.”

„Oudheidkundige voorwerpen uit Palmyra zijn al te koop in Londen”, verwijst Farchakh naar de Syrische stad waar IS eerder deze week een grote tempel opblies. „Er zijn al Syrische en Iraakse objecten die IS heeft geplunderd in Europa. Ze zijn niet langer in Turkije waar ze eerst naartoe gingen.”

Farchakh geldt als een belangrijk expert op het gebied van de oudheden in het Midden-Oosten. Ze brengt sinds 2011 de vernietiging van soeks en moskeeën in de Syrische steden Aleppo en Homs in kaart en noemt zichzelf „een onderzoeker van de vernietiging van archeologie tijdens oorlog”.

Volgens haar verandert IS van tactiek. „Ze begonnen met hamers en grote machines. Ze bliezen Nimrud in één dag op. Maar dat gaf ze maar twintig seconden film. Nu hoeven ze niet eens meer de vernietiging van zo'n plek op te eisen. Dat doen mensenrechtenorganisaties en de VN wel voor ze.”

IS neemt in Palmyra de tijd voor de vernietiging, vreest de archeologe. „Het begon met de executies in het Romeinse theater. Toen onthoofden ze de gepensioneerde oudheidkundige. Toen bliezen ze de Baal Shamim-tempel op. Ze bliezen de Beltempel op. Hierna komt het grote Romeinse theater, dan de agoramarkt, dan de soeks. Ze hebben een hele stad om te vernietigen.”