Nieuws
508639
Nieuws

Oproep

Zwemmen met dolfijnen

Zwemmen met dolfijnen, het moet een geweldige ervaring zijn. Maar ook dit fenomeen is aan inflatie onderhevig.  Zo blijkt het ‘zwemmen’ tegenwoordig vaak niet meer dan op een plankje staan om een dolfijnen-selfie te laten maken. Hoe zijn uw ervaringen met deze prachtige dieren?

Ik kreeg deze zomer meerdere verhalen van verbolgen reizigers binnen, die zich enorm hadden verheugd op dit avontuur. Ze zagen zichzelf bij wijze van spreken al met één hand om de dolfijnen-vin door de spetterende golven racen.

De werkelijkheid blijkt een stuk prozaïscher. Ook Flipper wordt tegenwoordig al volop uitgebuit. Wie echt wil zwemmen of duiken met deze dieren is een waar kapitaal kwijt, tussen de 200 en 300 euro per persoon. Veel toeristen worden gelokt met de woorden ‘dolphin-encounter’. Na het neerleggen van soms toch ook wel 100 euro is er dan alleen een fotootje mogelijk. Snel verdiend!

En daarom zie je deze toeristen-trap dan ook overal ter wereld opduiken, van Portugal tot Curaçao via Florida en weer terug. Hoe is het met uw dolfijn-avonturen gesteld? Heeft u het ooit gedaan, was het vroeger –toen het fenomeen nieuw was- nog écht een kwestie van gezamenlijk de woeste golven doorploegen? Voelde u zich recentelijk opgelicht toen u na het maken van de foto weer het bassin werd uitgezet?

En: is het zwemmen met dolfijnen eigenlijk wel zo fantastisch of kun je net zo goed roggen gaan aaien (of kreeften eten, dat is een stuk goedkoper). Is het bovendien niet gewoon zielig voor deze dieren? Ik lees bovendien altijd dat vooral kinderen met een geestelijke beperking er veel baat bij hebben, maar weet nooit precies wat ik me daarbij moet voorstellen. Laat het mij weten!

Mailen mag naar checkpoint@telegraaf.nl