Nieuws/Binnenland
508642
Binnenland

'Jan B. wapenleverancier Amsterdamse liquidaties'

HULTEN - Een grote wapenvondst bij Hultenaar Jan B. (65), die centraal staat in het moordonderzoek naar Freddy Janssen (51) uit Valkenswaard, linkt Justitie aan een onbekend aantal liquidaties in Amsterdam.

Een groot liquidatieonderzoek in Amsterdam bracht Justitie op het spoor van de loods van B. in Hulten. Tijdens een doorzoeking lagen daar tientallen zware wapens opgeslagen. Ook in zijn woonhuizen in Hulten en Baarle-Hertog deed de politie invallen.

Bedreiging

B. zit momenteel ook vast voor het bedreigen van burgemeester Boelhouwer van Gilze en Rijen. Daarnaast vermoedt Justitie dat hij iets te maken heeft met de dood van Janssen, die vorige maand in het Markkanaal in Den Hout werd gevonden. Afgelopen weken deden zwaarbewapende eenheden van de politie invallen in onder meer de panden van B.

Volgens de politie passen de wapenvondsten en aanhouding in de strategie om mensen aan te pakken die extreem geweld of het bezit van aanvalswapens niet schuwen. ,,Het excessieve geweld dat criminelen gebruiken op de openbare weg en het toenemende wapenbezit baart ons al langere tijd zorgen. Onze strategie richt zich daarom niet alleen op het opsporen en vervolgen van verdachten, maar ook op het voorkomen en hinderen van de activiteiten van zware criminelen", aldus Olivier Dutilh, chef Regionale Recherche van de hoofdstedelijke politie.

Lees zaterdag meer hierover in De Telegraaf.