Nieuws/Buitenland
508648
Buitenland

China snijdt flink in troepenmacht

PEKING - China snijdt flink in defensie-uitgaven. De Chinese president Xi Jinping zei donderdag dat hij het aantal militairen met 300.000 man zal laten slinken. Hij zei daarbij dat China het pad naar vrede wil vervolgen. Het Chinese leger telt ruim 2,3 miljoen militairen. Jinping zei niet wanneer de 'verkleining' van het leger klaar moet zijn.

Jinping deed zijn uitspraak op het Plein van de Hemelse Vrede in de hoofdstad Peking. Daar is donderdag een militaire parade om het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië, zeventig jaar geleden te vieren. Aan de parade doen zo'n 12.000 militairen mee. Ook zijn er tweehonderd vliegtuigen te zien, tanks en raketten.

Volgens Chinese media is meer dan 80 procent van het militair materieel dat bij de parade te zien was nog nooit in het openbaar getoond. Bij de viering waren onder anderen de presidenten Vladimir Poetin van Rusland en Park Guen-hye van Zuid-Korea aanwezig. Ook was secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties in China om de parade te bekijken.

China toonde ook zijn militaire macht door met vijf marineschepen voor de kust van Alaska te verschijnen, precies op het moment dat de Amerikaanse president Barack Obama de staat bezoekt. Het Pentagon reageerde laconiek. „We respecteren de vrijheid van alle landen om marineschepen in internationale wateren te hebben.”