Nieuws/Binnenland
508655
Binnenland

Dijkhoff maakt radicale draai

Den Haag - Asielzoekerscentra zorgen voor overlast en criminaliteit en dat er momenteel veel vluchtelingen naar Nederland komen, is nog geen excuus om in de gemeente geen opvang te beginnen. Het zijn de woorden van staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie), die op dit moment lokale politici oproept om ’stoer’ te zijn en vreemdelingen in hun gemeente op te nemen.

In 2010 had de bewindsman zelf heel andere stoere woorden. Hij was toen VVD-lijsttrekker in Breda en liet op Bredavandaag een, nu opzienbarend, opinieartikel plaatsen.

De Bredase VVD was onder zijn bewind destijds sterk tegen een asielzoekerscentrum. Als eerste reden wordt in het artikel de veiligheid genoemd. „Wij hebben het ook niet verzonnen, maar ervaring leert dat een asielzoekerscentrum overlast en criminaliteit met zich meebrengt. Winkeldiefstal, rondhangen, auto-inbraken, opstootjes.”

De bewindsman blijkt op meer punten compleet gedraaid. Waar Dijkhoff nu burgemeesters oproept hem te helpen met het argument dat de instroom zo hoog is, moest hij daar in 2010 zelf niets van weten. Toen was de hoge instroom volgens hem vooral te wijten aan falend kabinetsbeleid en dus niet het probleem van Breda. Vreemdelingen opvangen zou dweilen met de kraan open zijn.

„Het was een andere mening, in een andere situatie”, reageert Dijkhoff nu. Volgens hem ligt de hoge instroom momenteel wel aan de vele brandhaarden, wat opvang terecht maakt.