Nieuws/Binnenland
508666
Binnenland

Vermoorde Ron eindelijk naar huis

SÃO LUIS - Het lichaam van de begin dit jaar in Brazilië vermoorde Nederlander Ron Wolbeek is eindelijk op weg naar zijn laatste rustplaats. De zeezeiler uit Edam werd in februari op zijn zelfgebouwde zeilboot overvallen en doodgeschoten voor de kust van São Luis. Zijn partner Riet overleefde de overval.

Zoals vorige week al op deze site vermeld, lag  Wolbeeks lichaam al maanden te verpieteren in een lokaal mortuarium omdat een deel van zijn familie zich niet om de schrijnende situatie bekommerde. Verslaggevers van De Telegraaf reisden daarom met de enige zus van het slachtoffer, Ellen Wolbeek, naar Brazilië en spraken afgelopen  week met plaatselijke autoriteiten en de beheerder van het mortuarium.

Als uitkomst van de gesprekken gaf justitie het lichaam vrij. Op verzoek van partner Riet en zus Ellen is Wolbeek nu in het plaatselijke crematorium van Sao Luis gecremeerd. De crematie vond slechts plaats in aanwezigheid van Ellen, een priester en de verslaggevers van de Telegraaf. De zus van Wolbeek is inmiddels met de as van haar broer terug naar Nederland gevlogen. Binnenkort wordt in Edam een afscheidsbijeenkomst georganiseerd, waarna Ronalds as boven zee wordt verstrooid.

Droomreis

Met het cremeren van Wolbeek komt een eind aan een dramatisch verhaal, dat begon toen de ervaren zeezeiler twee jaar geleden vanuit Edam het ruime sop koos. Samen met zijn partner wilde hij een droomreis over de wereld maken met zijn zelfgebouwde prachtige zeilschip. Na veel omzwervingen arriveerde het stel in februari van dit jaar voor de kust van Brazilië. Door een tragisch misverstand begrepen Riet en Ron niet dat zij ’s nachts afmeerden voor een beruchte sloppenwijk.

Vier overvallers roeiden ’s nachts naar het schip. Toen Wolbeek wakker werd en geschrokken de rovers probeerden te verjagen, schoot één van hen de schipper met één schot dood. De politie arresteerde enkele verdachten, maar de rechter liet hen wegens gebrek aan bewijs vrij. Onder de nabestaanden ontstond ruzie omdat een deel van de familie niet wilde opdraaien voor de kosten om Rons lichaam te repatriëren. De zeezeiler had wel een verzekering maar verzuimde door te geven dat hij langer wegbleef dan de periode in de polisvoorwaarden. Hierdoor weigert de verzekeringsmaatschappij tot op heden uit te betalen.

Onderzoek

De politie in São Luis doet nog onderzoek naar de daders. Het zeiljacht van Wolbeek, met een waarde van bijna anderhalve ton, ligt nog altijd in de haven van São Luis. De recherche onderzoekt ook de rol van de in São Luis woonachtige Nederlander Ton van R., die het schip volgens zus Ellen zonder toestemming van de erfgenamen probeerde te verkopen en mogelijk zelfs goederen van het schip verduisterde.