Nieuws/Binnenland
508681
Binnenland

Topman COA: veel nieuwe opvangcentra nodig

KATWIJK - Bestuursvoorzitter Gerard Bakker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) roept gemeenten op om locaties te beschikbaar te stellen voor de grote toestroom van asielzoekers.

„We vangen nu al bijna 30.000 mensen op. Maar er komen er 1800 per week nieuw binnen. Daar kun je elke week drie reguliere opvangcentra mee vullen. Het is heel urgent om nieuwe te open”, zegt Bakker donderdag in het AD.

Volgens Bakker bieden gemeenten zelf aan om een asielopvang te openen. Dat is nog niet vaak voorgekomen. „Het is ook een uniek probleem. Een probleem van de hele maatschappij. We hebben nu zeventig locaties. En we spreken nog met 120 gemeenten. Ik doe een dringende oproep aan gemeenten om hun verantwoordelijkheid te nemen.”

Bakker zegt dat het nog steeds lukt om voor iedereen elke dag een bed te hebben. „Ik ben er trots op dat het lukt niemand op straat te laten slapen. Mijn mensen werken er heel hard voor.”

Hij begrijpt dat omwonenden niet altijd blij zijn met de komst van een opvangcentrum. „Ik kan me voorstellen dat omwonenden zich overvallen voelen. Ik kom zelf ook op de informatieavonden waarop we mensen inlichten. We gaan op zo'n avond het gesprek aan. We vertellen dat er altijd beveiliging is op het centrum en dat er afspraken te maken zijn. Is er overlast 's avonds? Dan kijken we of er een hek aan de andere kant van het centrum open kan. Dan kweek je draagvlak.”

Bakker is te spreken over de steun die nieuwe centra van vrijwilligers krijgen. „Er vliegen hier geen brandbommen door de ramen zoals in Duitsland. Ook daar ben ik trots op.”