Nieuws/Binnenland
508682
Binnenland

Spiro-nose ruikt binnen 1 minuut longaandoening

Zo’n 3500 Nederlanders weten binnenkort of zij wel of niet aan een serieuze longziekte lijden. Het AMC in Amsterdam betrekt hen bij een nieuw omvangrijk onderzoek naar een sterk verbeterd analyseapparaat dat binnen een minuut kan bepalen of en zo ja, van welke longaandoening sprake is.

Volgens het Longfonds, dat bij de ontwikkeling van de ’spiro-nose’ is betrokken, kunnen met de nieuwe onderzoeksmethode niet alleen diverse longziekten als astma, COPD en longkanker worden vastgesteld, maar ook verschillende verschijningsvormen daarvan.

Woordvoerder Jelmer Krom van het Longfonds: „De spiro-nose lijkt in niets meer op zijn enige jaren oude voorganger de ’e-nose’. Nu kan binnen die minuut niet alleen ’ziek’ of ‘gezond’ worden onderscheiden, maar óók of sprake is van een virale of bacteriële vorm van de eventuele longaandoening. Daarnaast kan hij het verschil zien tussen bijvoorbeeld inspanningsastma of allergische astma. Zelfs de allergische herkomst is onmiddellijk bepaald: gras of kattenhaar.”

Lees hier het hele artikel