Nieuws
508911
Nieuws

Alles mis bij SVB

Amsterdam - Bij uitkeringsfabriek SVB was sprake van belangenverstrengeling tijdens de ontwikkeling van het mislukte computersysteem voor de jaarlijkse uitkering van 40 miljard euro aan kinderbijslag en AOW.

Dit toont televisieprogramma Zembla vanavond aan, na eerdere berichtgeving van De Telegraaf over de ict-fiasco’s bij SVB en UWV.

Zo blijkt onder meer dat een leidinggevende manager bij SVB op de loonlijst stond van Capgemini, leverancier van het computersysteem. Er heerste intern een angstcultuur en alleen mensen die op hetzelfde spoor zaten als de leverancier van Capgemini bleven over, zegt een oud-medewerker.

Deskundigen zijn onthutst over deze constructie en noemen het onbestaanbaar.

Vorig jaar trok de SVB de stekker uit het Multi Regelingen Systeem (MRS) na een investering van ruim 43 miljoen euro. Het systeem heeft geen moment gefunctioneerd.

De genoemde leidinggevende SVB-manager laat De Telegraaf in reactie op de publiciteit over de affaire weten dat de onderzoekers van Zembla vooringenomen waren over zijn rol bij het ict-drama. “Zembla heeft willens en wetens de feiten genegeerd die mij vrijpleiten van belangenverstrengeling. Ik heb de redactie zelfs documenten verstrekt die een totaal ander beeld schetsen. Zembla laat zich kennelijk liever leiden door aantijgingen van ex-werknemers dan door de misschien wat saaiere realiteit. Hierdoor worden mensen en de SVB onnodig beschadigd”, zo meldt G. via zijn woordvoerder.