Nieuws/Binnenland
509121
Binnenland

Onderzoek naar asbest in waddendijk Ameland

AMELAND - Wetterskip Fryslân laat de dijk op Ameland langs de Waddenzee over een lengte van 16,5 kilometer onderzoeken op asbest. De verdachte deeltjes die vorige week onder de grasmat zijn gevonden, blijken daadwerkelijk asbest te zijn, meldde het waterschap dinsdag.

De dijk wordt op dit moment verstevigd en verbeterd. Het werk aan de bovenkant werd vorige week al uit voorzorg onmiddellijk stilgelegd. Dat blijft ook de komende maanden, voor zolang het onderzoek duurt, het geval. Dat is nodig om duidelijkheid te verschaffen voor de aannemerscombinatie die het project uitvoert, aldus het waterschap.

De komende tijd wordt onderzocht of er op meer plekken asbest is. Uit een eerder steekproefsgewijs bodemonderzoek zijn geen verdachte locaties aangetroffen. Maar het waterschap wil nu „volledige duidelijkheid“ voordat het werk kan worden hervat.

Stormseizoen

De stukken dijk die nu openliggen, worden dichtgemaakt zodat de dijk voor het naderende stormseizoen weer veilig is. Het deel waar het asbest is aangetroffen, is afgezet met hekken en linten. Het verstevigen van de onderkant van de dijk en de aanleg van de watergangen gaan wel door.

Het Friese waterschap laat de waddendijk op Ameland verhogen met gemiddeld 35 centimeter. Ook wordt de bekleding versterkt. Daarmee is het Waddeneiland de komende vijftig jaar beschermd tegen hoogwater. De dijkverbetering is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. Binnen dit programma wordt op 88 plaatsen in Nederland voor ruim 3,2 miljard euro aan waterkeringen versterkt.