Nieuws
509270
Nieuws

Open brief

'Moeders verdienen loonsverhoging!'

GEEN - "Het is een bericht waar mijn nekharen van overeind gaan staan: moeders verdienen minder dan hun kinderloze leeftijdgenoten. Schandalig, net als de suggestie dat we ‘eigen schuld, dikke bult’, zélf kiezen voor banen die minder opleveren."

Gisteren las ik wat ik al langer vermoedde: vrouwen met kinderen krijgen minder betaald dan leeftijdgenoten zonder kinderen. WageIndicator rekende uit dat het verschil het grootst is als moeders eenmaal de vijftig gepasseerd zijn; zij krijgen bijna negen procent (!) minder. Maar ook jongere moeders schieten erbij in: hun kinderloze leeftijdgenoten verdienen zes procent meer.

Eigen schuld, dikke bult

Nu gaat het om verschillen tussen vrouwen onderling, maar toch werd de feminist in me wakker. In het bericht wordt weliswaar gesuggereerd dat  – eigen schuld dikke bult! – vrouwen minder verdienen omdat ze na het krijgen van hun eerste kind zelf op zoek gaan naar een ‘gezinsvriendelijke baan’ en dat ze de beloning minder belangrijk vinden. Maar zelf heb ik het gevoel dat er iets heel anders aan de hand is. Dat vrouwen met kinderen gewoon pertinent lager ingeschaald worden, omdat werkgevers ze als ‘lastig’ zien. Stel je voor dat het kind ziek is of de moeder naar een of andere schooluitvoering wil. Nee, een moeder scheep je gewoon af met een lager salaris: die is allang blij dat ze nog aan de bak komt op deze moeilijke arbeidsmarkt, dus die zeurt niet.

Salaris ingeleverd

Zelf heb ik ook kinderen. Nu weet ik niet precies wat er op de loonstrook van mijn kinderloze collega staat, maar wel dat die van mij vies tegenvalt. Door de crisis heb ik flink ingeleverd. Maar ik ben er vrij zeker van dat het meespeelt dat ik twee kinderen heb en dus niet zo vaak kan overwerken als de rest.

Op kantoor is de spanning tussen moeders en kinderlozen soms voelbaar. Het wordt nooit expliciet gezegd, maar toen mijn kind laatst in het ziekenhuis lag, merkte ik dat er weinig begrip was voor het feit dat ik een paar dagen afwezig was. Mijn collega’s én mijn baas: allemaal waren ze aan het morren en zuchten.

Mijn kinderen gaan gewoon naar de BSO, zodat ik volledige dagen kan werken. Als het echt nodig is om over te werken, regel ik dat met mijn man of een oppas. Ik heb nooit misbruik gemaakt van mijn positie als moeder. Ik werk net zo hard als de rest en ben een fantastische planner omdat ik zoveel ballen in de lucht moet houden. Misbruik mij dan ook niet, door mij voor precies dezelfde arbeid minder te betalen.

Levina