Nieuws/Buitenland
509420736
Buitenland

Transgender schutter Nashville werd behandeld voor ’emotionele stoornis’

NASHVILLE - De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een „emotionele stoornis”, maakte politiechef John Drake dinsdag bekend. De 28-jarige Audrey Hale was daarnaast in het bezit van zeven vuurwapens die legaal waren verkregen. Daarvan werden er drie gebruikt tijdens de aanslag.

Hale zou de wapens in vijf verschillende winkels hebben gekocht. Hale werd ter plaatse door agenten doodgeschoten.

Volgens Drake verkeerden de ouders van de dader in de veronderstelling dat Hale maar één wapen bezat, maar dat dit wapen was verkocht. Ook wilden zij niet dat Hale beschikte over wapens.

VIDEO: De lokale politie van Nashville (Verenigde Staten) heeft beelden gedeeld van de schutter van de fatale schietpartij op een basisschool. Tekst gaat verder onder de video.

Over een motief kan de politie vooralsnog geen informatie verstrekken. De politie vermoedt dat de aanslag niet gericht was op specifieke personen, maar dat de school zelf het doelwit was. De politie maakte eerder al bekend dat in de woning van de schutter een uitgewerkt plan, een plattegrond van de school en een manifest werden gevonden, en dat Hale zich „identificeerde als transgender.” Volgens Amerikaanse media gebruikte Hale sinds enkele maanden zelf de mannelijke voornaamwoorden ’hij/hem’.

Volgens de politie is het motief mogelijk „rancune”, zonder dat verder toe te lichten. De schietpartij vond maandagochtend (lokale tijd) plaats op een christelijke basisschool in de Amerikaanse staat Tennessee. Hale was een voormalige leerlinge, al is niet duidelijk hoe lang zij er op school heeft gezeten.

Hale kwam het gebouw volgens de politie binnen door op een deur te schieten. Naast de drie jonge kinderen kwamen ook drie medewerkers van de school van 61 en 60 jaar oud om het leven. Verder raakte niemand gewond.

De schutter werd ter plaatse door agenten doodgeschoten. Ze was gewapend met „minstens twee aanvalsgeweren en een pistool.”

Zeer zeldzaam

Uit het gevonden manifest maakt de politie op dat Hale op verschillende plekken schietpartijen had gepland en dat de school in Nashville slechts een van haar doelwitten was. De plattegrond van de school die werd gevonden, was zeer gedetailleerd, met informatie over de beveiliging en toegangswegen.

The New York Times schrijft dat het zeer zeldzaam is dat vrouwelijke schutters achter schietpartijen met meer dan vier slachtoffers zitten. Sinds 1966 gebeurde dat slechts vier keer.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in reactie op de dodelijke schietpartij het Congres opgeroepen op te treden tegen wapengeweld, „omdat genoeg genoeg is.”