Nieuws/Binnenland
509921
Binnenland

Spekman: te snel in zee met VVD

DEN HAAG - De belangrijkste reden voor het ongekende pak slaag dat de PvdA kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart was de samenwerking met de VVD. De sociaaldemocraten zijn daartoe veel te snel en al te geestdriftig overgegaan, vindt scheidend PvdA-voorzitter Hans Spekman. Vooral van de snelle verhoging van de pensioenleeftijd en het afschaffen van de studiebeurs heeft hij spijt, zegt hij in de Volkskrant.

De omstreden lijsttrekkersverkiezing tussen partijleider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher heeft in het debacle van 15 maart nauwelijks een rol gespeeld, denkt Spekman. Hij maakte zich sterk voor de verkiezing, hopend op nieuwe aandacht en elan. Maar het liep anders. Samsom verloor en Asscher kwam ook niet zonder kleerscheuren uit de strijd. Het doorzetten van de lijsttrekkersverkiezing werd Spekman nadien kwalijk genomen.

Spekman trad twee dagen na de Kamerverkiezingen af. Hij wilde zo afwenden dat de partij „uit elkaar zou vallen”, zegt hij in het afscheidsinterview.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo