Nieuws/Binnenland
5101579
Binnenland

Halsema reageert met afschuw op dragen Jodenster bij coronaprotest: ’Diep triest’

Demonstratie tegen de coronamaatregelen in Amsterdam.

Demonstratie tegen de coronamaatregelen in Amsterdam.

Amsterdam - Joodse organisaties en burgemeester Halsema zijn woedend dat anti-corona-demonstranten zondag in Amsterdam misbruik maakten van de Jodenster.

Demonstratie tegen de coronamaatregelen in Amsterdam.

Demonstratie tegen de coronamaatregelen in Amsterdam.

„Ronduit walgelijk”, zegt Ronny Nafthaniel van het Centraal Joods Overleg verontwaardigd die het misbruik ’een volstrekt flagrante overdrijving en ontkenning van de Holocaust’ noemt.

Tijdens de manifestatie tegen de coronamaatregelen waar ruim 20.000 mensen op af kwamen, droegen enkele deelnemers Jodensterren uit protest tegen een mogelijke vaccinatieplicht.

Tot woede van burgemeester Halsema. „Het onbeschrijflijke leed van onze Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog is op geen enkele manier te vergelijken met de problemen die mensen vandaag ondervinden van de coronapandemie”, zegt de burgemeester die met ’afschuw’ naar het tafereel heeft gekeken.

„Dat juist op de Dam mensen het nodig vinden een gele ster te dragen is dieptriest en bijzonder kwetsend voor alle overlevenden en nabestaanden”, stelt Halsema die niet alleen alle deelnemers, maar ook uitdrukkelijk de organisatie oproept het dragen van de ster te veroordelen en te voorkomen dat dit nog eens gebeurt.

Die geeft daar ’op persoonlijke titel’ gehoor aan. „Ik heb zelf Joods bloed en een Joodse achtergrond. Het gebruik van de ster heeft mijn persoonlijke voorkeur niet”, zegt organisator Michel Reijinga die zich wel kan inleven waarom demonstranten de Jodenster (’ik gebruik liever het woord Davidster’) droegen.

Massamoord

„In de oorlog was er apartheid van Joden. En het eindresultaat is bekend. Nu worden de niet-gevaccineerden apart gezet. Waar gaat dit eindigen?” Maar toch niet in een systematische massamoord op ongevacineerden? „Ik zeg niet dat er moorden gepleegd gaan worden. Maar ik probeer me in te beelden”, aldus Reijinga.

JA-21-fractievoorzitter Annabel Nanninga wil de kwestie aankaarten in de raadsvergadering van volgende week.

Joodse Amsterdammers waren dit voorjaar ook al kop van jut tijdens een anti-Israel-manifestatie waar anti-Joodse leuzen klonken die door de officier van justitie als strafbaar zijn beoordeeld. Islamisten verheerlijkten een historische massamoord op Joden. Meerdere raadsleden, waaronder die van de PvdA, Denk en BIJ1 waren bij de demonstratie aanwezig.