Nieuws/Binnenland
510480
Binnenland

Hypotheekrenteaftrek fors verlaagd

DEN HAAG - VVD, CDA, D66 en CU gaan de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 fors verlagen. De aftrek wordt beperkt in vier stappen van drie procent, tot het lage tarief van de vlaktaks, die de nieuwe coalitie in wil voeren. Dat zeggen ingewijden tegen De Telegraaf.

Het kwartet voert wel een compensatie in voor deze forse lastenverhoging voor huizenbezitters. Het wil dat de maatregel ’budgetneutraal’ uitpakt. Het geld dat de staat bespaart door de verminderde hypotheekrenteaftrek wordt gestoken in een verlaging van het eigenwoningforfait. Deze taks wordt jaarlijks via de belastingaanslag opgelegd, maar zal vanaf het jaar 2020 huizenbezitters compenseren voor de verminderde hypotheekrenteaftrek.

Het CDA wil al jaren een vlaktaks, waardoor de hypotheekrenteaftrek zou verminderen. D66 en CU pleitten in hun verkiezingsprogramma voor het verlagen ervan. Nadat de VVD in 2012 kiezersbedrog pleegde door met de PvdA een akkoord te sluiten over de geleidelijke afbouw van de hypotheekrenteaftrek, vermeldde de partij in haar programma van de afgelopen verkiezingen helemaal niets over het instrument. Daarmee werd duidelijk dat er met de liberalen over te praten viel.