Nieuws/Binnenland
51064925
Binnenland

Proef met pendelbus asielzoekers verlengd

DEN HAAG - De proef met een zogenoemde asielbus, tussen Emmen en het azc in Ter Apel (Groningen), krijgt een vervolg. Volgens vervoersbedrijf Qbuzz is de pilot tot nu toe succesvol en zijn er geen incidenten meer geweest, niet op de pendelbus maar ook niet op de reguliere lijnbussen in de regio. Dat bevestigt Qbuzz na berichtgeving van Hart van Nederland.

De proef ging half mei van start omdat asielzoekers overlast veroorzaakten op de lijnbussen. Buschauffeurs voelden zich niet veilig meer, na bedreigingen en intimidaties. De pilot zou donderdag aflopen. Er wordt nu overlegd over de nieuwe duur van de proef en hoe die precies vorm moet krijgen, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. In de tussentijd loopt die door.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol liet vorige maand al weten dat de eerste ervaringen met de pendelbus positief waren.

De vervoerder had de zaak destijds zelf aangekaart. De Tweede Kamer drong erop aan het vervoer niet gratis te maken, om wangedrag niet te belonen. Daarom is de prijs van een kaartje vrijwel gelijk aan die voor de normale buslijn. De kaartjes voor de asielbus moeten vooraf worden gekocht. Ook is de bushalte bij de ingang van het azc, en daarmee in het zicht van de beveiliging.