Nieuws/Binnenland
511069555
Binnenland

NS: minder reizigers, maar meer personeel gewond door agressie

UTRECHT - Vorig jaar raakten meer NS-medewerkers gewond door agressieve mensen en zijn er door het personeel bijna evenveel incidenten met agressie gemeld als in 2019. Terwijl in 2020 het aantal reizigers door de coronamaatregelen ongeveer halveerde.

Uit nieuwe cijfers van de NS komt naar voren dat 661 incidenten met agressie zijn gerapporteerd, tegenover 678 in het jaar daarvoor. Toen liepen 168 NS'ers als gevolg van de agressie letsel op. Dat waren er afgelopen jaar 171. In bijna 90 procent van de gevallen ging het om licht letsel.

Volgens de NS gaat het allemaal om incidenten die onder het strafrecht vallen en waarvan medewerkers in 96 procent van de gevallen ook aangifte doen. Het betrof vormen van bedreiging (231), verzet bij aanhouding (158), lichamelijk geweld (158), bespugen (102), dreigen met een wapen (9) en aanranding (3).

Het spoorwegbedrijf vindt de nieuwe cijfers teleurstellend, maar heeft wel een verklaring: doordat er minder reizigers waren, vielen de overlastgevers eerder op. Ook kreeg het NS-personeel vanwege de coronamaatregelen extra handhavingstaken erbij. En medewerkers worden meer gestimuleerd om melding te doen van agressie.

Sinds juni legt de NS bij de incidenten vast of de aanleiding coronagerelateerd is. Dit was vorig jaar bij 83 incidenten het geval.