Nieuws/Buitenland
511427693
Buitenland

Belgische badplaatsen willen 8 juni open voor toeristen

De nu nog lege stranden bij Oostende.

De nu nog lege stranden bij Oostende.

BRUGGE - De burgemeesters van de Belgische kustgemeenten werken aan een gezamenlijk plan om toeristen weer welkom te heten. De verhuur van vakantieappartementen zou vanaf 8 juni mogelijk zijn, als de verspreiding van het coronavirus onder controle blijft en de regering de reisbeperkingen opheft. Dagtoeristen en mogelijk ook de heropening van de horeca komen pas later aan bod.

De nu nog lege stranden bij Oostende.

De nu nog lege stranden bij Oostende.

Dat hebben de burgemeesters van de tien kustplaatsen waaronder De Panne, Oostende en Blankenberge woensdag bepaald. Vanaf 18 mei willen ze eigenaars van een tweede huis aan de kust en campingbewoners ook weer toelaten. Momenteel geldt in België nog een verbod op niet-essentiële verplaatsingen.

„Het is voor de burgemeesters een aartsmoeilijke opdracht maar de vergadering was constructief. We begrijpen dat iedereen naar de kust wil komen maar we moeten beseffen dat het geen normale zomer wordt”, aldus burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene.

De gouverneur van de provincie West-Vlaanderen Carl Decaluw benadrukt dat de nationale regels leidend voor de kuststrategie zijn. „Als het niet veilig is, laten we het niet toe. Het wordt alvast zeker een plan in verschillende fasen.” Het dragen van mondkapjes op het strand kwam niet ter sprake. Op 11 mei vergaderen de kustburgemeesters opnieuw.