Nieuws/Buitenland
511572039
Buitenland

Apenpokkenvirus

Tot drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt

BILTHOVEN - De GGD vraagt mensen die contact hebben gehad met iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat er nog veel onduidelijk is over het virus.

Huisgenoten, seksuele contacten of andere nauwe contacten van iemand bij wie het virus is vastgesteld krijgen het verzoek thuis te blijven. Waarschijnlijk vraagt de GGD vooral aan mensen die seksueel contact of huidcontact hadden met iemand met het virus om in quarantaine te gaan, aldus de woordvoerder van het RIVM.

Zondagochtend zei het RIVM nog dat ook mensen die zonder beschermende kleding langer dan een kwartier op minder dan anderhalve meter afstand van een patiënt waren geweest in quarantaine zouden moeten. Maar dat advies is inmiddels alweer achterhaald, aldus de woordvoerder zondagmiddag. „De deskundigen van de GGD bepalen op dit moment of het nodig is om thuis te blijven.” Komende week wordt opnieuw overlegd over de adviezen.

Viroloog, Marion Koopmans, vertelt in Op1 hoe het opkomende apenpokkenvirus zich verspreidt.

Na contact met een apenpokkenpatiënt kan het 5 tot 21 dagen duren voor iemand symptomen ontwikkelt. De GGD houdt contact met de mensen die daarom uit voorzorg thuis moeten blijven. Zij worden gevraagd elke dag hun temperatuur op te meten en alert te blijven op symptomen.

Het apenpokkenvirus kenmerkt zich door blaasjes op de huid. Voordat die blaasjes verschijnen, kunnen mensen onder meer last krijgen van vermoeidheid, opgezette lymfeklieren en hoofdpijn. Hoe groot de kans is op besmetting als je dicht bij iemand bent geweest voor diegene symptomen ontwikkelde, moet nog blijken. „Het is nog te vroeg om dat te kunnen zeggen”, aldus de RIVM-woordvoerder.

De quarantaine-adviezen zijn wel doorgegeven aan de GGD’en, maar staan op dit moment nog niet uitgelegd op de website van het RIVM. Volgens de woordvoerder kunnen de adviezen namelijk nog wijzigen. „Dit is zo nieuw, volgende week zal meer afstemming plaatsvinden.”

Of, zoals bij het coronavirus het geval was, de quarantainetijd kan worden verkort als na een paar dagen een test uitwijst dat iemand het virus niet bij zich draagt, is ook nog onduidelijk. „Er wordt nog onderzocht na hoeveel dagen je dan eventueel zou kunnen testen.” Het apenpokkenvirus kent nu een meldplicht, wat wil zeggen dat artsen die een besmetting met het virus hebben vastgesteld of een besmetting vermoeden dit moeten melden.

In Nederland zijn op dit moment twee gevallen van apenpokken vastgesteld. Waar deze mensen het virus hebben opgelopen wordt volgens de RIVM-woordvoerder nog onderzocht.

Prik

De verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ’gewone’ pokkenvirus zijn ontwikkeld, kunnen ook uitkomst bieden.

Voor zorgmedewerkers die patiënten met de ziekte verplegen is het belangrijk om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, schrijft de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld mondmaskers en handschoenen. CDC raadt mensen verder aan om goed hun handen te wassen na contact met mensen óf dieren die mogelijk het virus bij zich dragen. „Dat kan bijvoorbeeld met zeep en water, of met een op alcohol gebaseerd desinfectiemiddel.”

Mensen die door contact met een patiënt veel risico lopen, krijgen in Nederland een pokkenvaccin aangeboden, liet minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) dit weekend al weten. Als de prik binnen vier dagen wordt toegediend, is de kans het grootst dat iemand niet ziek wordt.

ApenpokkenvirusLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover