Nieuws/Binnenland
51251
Binnenland

’Kijk nou, een houtduif’

Steven Wytema spotte twaalf vogels in zijn tuin.

Steven Wytema spotte twaalf vogels in zijn tuin.

Amsterdam - Vogelliefhebbers waren dit weekend niet uit hun tuin te slaan, vanwege de Nationale Tuinvogeltelling.

Steven Wytema spotte twaalf vogels in zijn tuin.

Steven Wytema spotte twaalf vogels in zijn tuin.

Van een onzer verslaggevers

Vogelfanaat Steven Wytema tuurt in zijn Amsterdamse voortuin gespannen door een verrekijker. „Kijk dat is een houtduif”, vertelt hij enthousiast. Het beestje mag alleen niet officieel worden geteld omdat een vogel in de tuin moet landen om het officieel te kunnen laten meetellen, legt Steven uit terwijl hij met een schuin oog naar een voorbij sluipende kat kijkt. „Moordenaar”, bijt hij het beest toe. De merel die in de heg zit wordt wel geregistreerd.

De Nationale Tuinvogeltelling is een belangrijk moment, vertelt Wytema. „Het is een groot wetenschappelijk volksproject, om beter zicht te krijgen op de diversiteit van de vogelpopulatie.”

En soms spotten vogelaars tijdens de telling een uniek exemplaar in hun tuin, zoals vorig jaar. Toen werd de zeldzame Roodkeelnachtegaal geregistreerd.

Redelijk wat ijsvogels

Zeldzame vogels laten zich dit jaar vooralsnog niet zien. „Je kunt niet iedere jaar de jackpot winnen”, lacht de vogelliefhebber. Wel zijn er dit jaar ’redelijk wat’ ijsvogels gezien, zegt een woordvoerder van de Vogelbescherming. En ook was er iemand die een kievit in zijn tuin had, ’bijzonder’ omdat de vogels doorgaans alleen in weilanden voorkomen.

De huismus was dit weekeinde opnieuw de meest getelde vogel. De koolmees staat op de tweede plek, gevolgd door de merel, blijkt uit cijfers van de Vogelbescherming Nederland. Meer dan 50.000 mensen hebben een half uur lang vogels geteld en via een speciale app de informatie doorgespeeld aan de vogelbescherming.

Uit een tussenstand blijkt dat er meer dan 770.000 vogels zijn geteld. Bij Steven is de teller op twaalf vogels blijven steken. Deelnemers kunnen hun bevindingen nog tot maandag12 uur aan de Volgelbescherming doorgeven.