Nieuws/Binnenland
51257
Binnenland

Bond: Politiegeweld verdient aparte rechtbank

’Tuchtrechter graag’

Agenten zijn blij met bodycams, om zich te kunnen verdedigen bij een valse beschuldiging.

Agenten zijn blij met bodycams, om zich te kunnen verdedigen bij een valse beschuldiging.

Den Haag - Van onze verslaggevers Er moet een speciale rechtbank komen voor politiegeweld. Gespecialiseerde rechters hebben een beter oog voor valse klachten door bijvoorbeeld burgers. Ten onrechte beschuldigde agenten kunnen daardoor ook weer sneller aan het werk.

Agenten zijn blij met bodycams, om zich te kunnen verdedigen bij een valse beschuldiging.

Agenten zijn blij met bodycams, om zich te kunnen verdedigen bij een valse beschuldiging.

Uit een rondgang van De Telegraaf blijkt dat de roep om een eigen tuchtrechter voor de politie groeit.

„Wij pleiten hier al langer voor”, zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politie Bond (NPB). De bondsvoorzitter denkt dat een gespecialiseerde rechtbank „sneller en kwalitatief beter” dan gewone rechters kan oordelen over klachten tegen dienders. Begin dit jaar bleek al uit een enquête onder 3500 agenten dat een ruime meerderheid van het politiepersoneel tuchtrecht wil.

Politieagenten zitten hangende een lopende rechtszaak soms wel twee tot drie jaar in onzekerheid, weet Struijs. „Dat is funest voor hun werklust en zelfvertrouwen”, aldus de bondsman.

In Den Haag is er nog geen meerderheid voor, maar oppositiepartijen CDA en PVV zijn het wel met Struijs eens. Het CDA constateert dat dienders zich ook steeds vaker voor de rechtbank moeten verantwoorden als ze geweld hebben gebruikt tijdens hun werk. „Rechtbanken gaan daar zeer verschillend mee om en procedures duren heel erg lang”, zegt kandidaat-Kamerlid Chris van Dam. „Concentratie bij één rechtbank zal – net zoals bij militairen het geval is – de kennis van rechters bevorderen en bijdragen aan het versneld behandelen van de zaak.”

Ook de PVV denkt dat zo’n rechtbank een oplossing kan bieden. „De politieagenten verdienen respect en de PVV vindt het onterecht dat de politie steeds in het beklaagdenbankje zit”, zegt PVV-Kamerlid Lilian Helder. „Maar waar gewerkt wordt, worden ook fouten gemaakt. Een apart politietuchtrecht voor die gevallen kan hiervoor een oplossing zijn.”

De in politiezaken gespecialiseerde advocaat Magrete van der Steeg vindt wel dat de strafrechter ’als vangnet’ betrokken dient te blijven. Zij wijst er verder op dat er al een vorm van tuchtrecht bestaat. Maar dat heeft als nadeel dat het minder onafhankelijk en transparant is. De politiebonden zijn ook met de politiek in gesprek over het gebruik van ’bodycams’, zegt vakbondsman Jan Struijs. De politie wil het publiek namelijk veel vaker beelden tonen bij al dan niet valse beschuldigingen over bijvoorbeeld arrestaties.

Racisme

De Haagse politie kreeg vorige week beschuldigingen van VN-stagiaire Chaka Laguerre over zich heen. Die beweerde in een lijvig en met emotie doorspekt Facebookbericht te zijn mishandeld door racistische agenten in Den Haag. Niets van waar, claimt de politie. „Maar vaak is het dan woord tegen woord. Het is zo fijn als je kan laten zien hoe het is gegaan”, laat woordvoerder Joop Kemperman van de Nationale Politie weten.

Laguerre werd namelijk aangehouden voor het oog van drie surveillancecamera’s. De beelden toonden aan dat de stagiaire van het Internationaal Gerechtshof haar verhaal goeddeels uit haar duim had gezogen. Uiteindelijk kreeg de politie excuses na een bezoek aan het VN-hof en haalde Laguerre haar verhaal offline.