Nieuws/Binnenland
51286
Binnenland

Vakbond wil flexibele laatste arbeidsjaren

FNV klaar met star AOW-beleid

AMSTERDAM - De discussie over een flexibele AOW woedt voort. Zo is er al jaren een ruime meerderheid in de Tweede Kamer om mensen tegemoet te komen die eerder AOW willen. Maar tot een concrete regeling is het nog niet gekomen.

Volgens de FNV is het opschuiven van de AOW-leeftijd een probleem voor werknemers. Mensen in fysiek zware beroepen houden het vaak niet vol om tot hun 67e door te werken, maar als zij eerder uittreden gaan ze er financieel flink op achteruit.

In een plan dat de FNV maandag presenteert pleit de bond voor flexibilisering van de AOW. Daarbij kan de richtleeftijd maximaal vier jaar naar voren of achteren.

Volgens het plan leidt het eerder opnemen van de AOW tot een lagere uitkering, omdat deze over meerdere jaren wordt verspreid.

Fiscaal compenseren

De vakbond vindt dat lage en middeninkomens daarvoor moeten worden gecompenseerd via fiscale maatregelen. Het lagere belastingtarief dat nu geldt voor gepensioneerden moet dan ook gelden voor mensen die hun AOW naar voren halen. Nu is dat nog niet zo en dat maakt vroegpensioen financieel heel onaantrekkelijk.

Om werknemers te stimuleren langer door te werken moet er een doorwerkbonus komen. Ouderen tussen de 60 en 65 jaar krijgen een bedrag van 2000 euro per jaar. Zij kunnen dat geld gebruiken om voor een vervroegde AOW te sparen. De doorwerkbonus moet worden gefinancierd uit belastingopbrengsten.

De FNV zal zich tijdens cao-onderhandelingen ook sterk maken voor een extra spaarpot, zodat werknemers vrijwillig 3 procent van hun loon opzij kunnen zetten om de vervroegde oude dag te financieren.

Lees meer: Oplossing is anders omgaan met ouder personeel (premium)