Nieuws/Buitenland
51302
Buitenland

Autoriteiten spreken van ’terreurdaad’

Aanslag op moskee in Quebec

QUEBEC - Bij een aanslag op een moskee in de Canadese stad Quebec zijn zondagavond laat ten minste zes mensen doodgeschoten en zeker acht gewonden gevallen.

De politie heeft twee verdachten opgepakt. Het gebied rond de moskee werd volledig afgezet en agenten gingen zwaarbewapend de moskee binnen. De politie gaf later aan dat de situatie onder controle was en dat alle verdere aanwezigen in veiligheid waren gebracht.

’Terroristische aanslag’

Premier Philippe Couillard van Quebec noemde de aanval maandag een terroristische aanslag. Ook de Canadese premier Justin Trudeau spreekt in een verklaring van een terreurdaad. „We veroordelen deze terroristische aanslag op moslims op een plek van gebed en toevlucht.”

Meerdere schutters

Een ooggetuige zei dat meerdere schutters tijdens het avondgebed het vuur openden op ongeveer veertig mensen die zich in het Islamitisch Cultureel Centrum van Quebec City bevonden.

Premier Trudeau sprak eerder via Twitter zijn afschuw uit over de aanslag. „Vanavond rouwen alle Canadezen voor hen die zijn gedood in een laffe aanval op een moskee in Quebec City. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families.”

De aanslag volgde een dag nadat Trudeau had gezegd dat moslims in Canada welkom zijn als ze in de VS worden geweigerd. President Trump heeft vrijdag voor zeven landen met overwegend islamitische inwoners een inreisverbod ingesteld.

Koenders

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de aanslag veroordeeld. „Veroordeel terroristische aanslag in Canada in sterkste bewoordingen”, liet de bewindsman via Twitter weten. „Leef mee met slachtoffers van aanslag op moskee in Canada. Discriminatie, uitsluiting en haat zijn nooit acceptabel.”

Nederlandse moskeeën

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) maakt zich na de aanslag op een moskee in het Canadese Quebec ernstige zorgen over de veiligheid van de moskeeën in Nederland. De organisatie roept moskeeën op meer waakzaam te zijn richting de verkiezingen.

„Meer (preventieve) veiligheidsmaatregelen zijn de aankomende maanden gewenst”, aldus de RMMN.

De aanslag in Quebec heeft de raad diep geraakt. „De RMMN is diep geschokt door de verschrikkelijke en vooral laffe aanslag in een moskee in Quebec. Er zijn zes bezoekers in koelen bloede geliquideerd. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden.”