Nieuws/Buitenland
51352
Buitenland

Starbucks zet zich af tegen Trump

Bedrijven VS bezorgd om inreisverbod

Starbucks CEO Howard Schultz

Starbucks CEO Howard Schultz

NEW YORK - Amerikaanse bedrijven maken zich zorgen over het inreisverbod dat president Trump voor veel moslims heeft ingesteld. Howard Schutz, hoofd van de koffiehuisketen Starbucks, richtte zich zondagnacht via de ondernemingswebsite tot de medewerkers om zijn „diepe bezorgdheid” te tonen. Hij noemde het besluit van Trump verwarrend en kondigde plannen aan om in de komende vijf jaar 10.000 vluchtelingen een baan aan te bieden bij Starbucks.

Starbucks CEO Howard Schultz

Starbucks CEO Howard Schultz

„Veel mensen die nadelig door dit beleid getroffen worden, zijn juist sterke aanhangers van de Verenigde Staten”, twitterde Tesla-baas Elon Musk. „Zij hebben het juiste gedaan en niets verkeerds, en zij verdienen het niet om afgewezen te worden.” Het inreisverbod voor burgers uit enkele overwegend islamitische landen is „niet de beste manier” om de uitdagingen waar de VS voor staan aan te gaan, zei Musk.

Uber

Uber-topmanTravis Kalanick noemde het decreet in een bericht op Facebook „verkeerd en onterecht”. Jeff Immelt van General Electric liet volgens Amerikaanse media op het bedrijfsblog weten de zorgen van zijn medewerkers te delen. Hij beloofde getroffen medewerkers te steunen en met de regering te werken aan oplossingen. Ook Jamie Dimon van de bank JPMorgan Chase zegde getroffen medewerkers steun toe.

Bedrijven als Google, Facebook, Microsoft en Twitter hadden vooraf al kritiek geleverd. De techbedrijven leunen zwaar op experts uit het buitenland. Google riep voor het in werking treden van het besluit al meer dan honderd medewerkers die zich in moslimlanden bevonden terug naar de VS.

Immelt, Kalnick, Musk en Dimon behoren tot een groep topmanagers die Trump in economievraagstukken willen adviseren.