Nieuws
51418
Nieuws

Jan Cremer in vuur en vlam

Bruni Heinke en Robbie van Erven Dorens.

Bruni Heinke en Robbie van Erven Dorens.

Als jongetje van 14 jaar leerde Jan Cremer bij Twentse Rosch in Enschedé pottenbakker te worden. Ook maakte hij zo’n bijzonder schilderij, Oerwoud genaamd, op die leeftijd dat toenmalig directeur Willem Sandberg van het Amsterdamse Stedelijk Museum dit kleine werkje aankocht.

Bruni Heinke en Robbie van Erven Dorens.

Bruni Heinke en Robbie van Erven Dorens.

Afgelopen zaterdag opende Cremer een kleine maar bijzondere expositie Aarde en Vuur in de Amsterdamse Jaski Galerie waar zowel de schilderkunst als het pottenbakken samen kwamen. De schilder/kunstenaar die met zijn boek Ik, Jan Cremer wereldberoemd werd en jaren het label ’enfant terrible’ van de Nederlandse kunstwereld kreeg opgeplakt, maakte 22 borden en een aantal vazen die hij beschilderde. „Toen ik 19 jaar was had ik mijn eerste solo-expositie in het Haagse Gemeentemuseum en toen ik 20 jaar was mijn eerste expositie in het Stedelijk Museum. Het waren wilde jaren”, lachte Cremer.

Aan de overkant van de Jaski Galerie liet Peter Pappot grote foto’s van David Bowie en het paar John Lennon en Yoko Ono in bed in het Hilton hotel zien. „De grote foto’s van fotograaf Nico Koster gaan voor 5000 euro per stuk weg. Het is ongelooflijk”, vertelde Pappot die even Cremer de hand kwam schudden. Robbie van Erven Dorens, mr. Golf, liep met een stabiliteitskraag om zijn nek rond. „Ik ben achterover van de trap gevallen en heb mijn wervels beschadigd”, legde hij uit. De consul-generaal van IJsland zei nog regelmatig IJslandse criminelen in onze gevangenissen te bezoeken en hen een boek te brengen. „Eigenlijk is dat een beetje overbodig want de meesten gaan binnen enkele maanden op transport naar hun land terug.”

Actrice Bruni Heinke (76) staat nog steeds op de planken met het stuk Het Liefje van Vincent van Gogh van Marco Begemann. „Ik speel op 24 juni twee keer in het geboortehuis van Vincent van Gogh in Nuenen.”