Nieuws/Binnenland
514183802
Binnenland

’Coronapatiënt Tilburg niet besmettelijk tijdens carnaval, geen reden tot zorg’

TILBURG - De 56-jarige man uit Loon op Zand bij wie als eerste in Nederland het coronavirus is vastgesteld, was niet besmettelijk toen hij carnaval vierde. Het is voor 99 procent uitgesloten dat hij het virus toen heeft verspreid.

Dat werd duidelijk tijdens en na een persconferentie in Tilburg, waarbij burgemeester Theo Weterings en vertegenwoordigers van het Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis en de GGD aanwezig waren.

De eerste Nederlandse coronapatiënt heeft correct gehandeld, zei Weterings. Toen hij woensdag verschijnselen van het virus vertoonde, nam hij telefonisch contact op met zijn huisarts. Die overlegde met het ziekenhuis, waar hij meteen in isolatie werd opgenomen. In dat Tilburgse ziekenhuis is hij tweemaal getest, waarna onderzoeksresultaten ter finale controle bij naar het RIVM zijn gestuurd. Die instantie bevestigde de positieve test donderdagavond.

Inmiddels gaat het goed met de patiënt en er wordt nagedacht over ontslag uit het ziekenhuis en een terugkeer naar huis. Hij zou dan in thuisisolatie gaan.

De man was onlangs in Noord-Italië, waar hij het virus opliep. Na terugkomst in Loon op Zand vierde hij carnaval. Maar omdat hij toen nog geen klachten had kan met 99 procent zekerheid worden uitgesloten dat de man het virus aan anderen heeft doorgegeven. „Als je het virus hebt binnengekregen en je bent klachtenvrij, ben je niet besmettelijk. Maar als iemand geen klachten heeft, weet je niet of diegene het virus heeft”, zegt Jean-Luc Murk, arts microbioloog van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, waar de man in isolatie ligt.

Bij het contactonderzoek dat de GGD sinds de besmetting heeft uitgevoerd, zijn ’enkele tientallen’ mensen betrokken. „We zijn alle mensen nog aan het inventariseren, dus een exact aantal valt nog niet te noemen”, meent Ariene Rietveld, arts infectieziektenbestrijding van GGD Hart van Brabant. Betrokkenen worden gemonitord, moeten tweemaal per dag hum temperatuur meten, maar hoeven niet in isolatie.

Ook directe familieleden met wie de Brabantse vijftiger mogelijk intiemer contact heeft dan met vrienden of kennissen, hoeven zich niet af te zonderen van de buitenwereld. Zij kunnen dus gaan en staan waar ze willen. Met hen houdt de GGD nauw contact.

Voor burgemeester Theo Weterings is er geen aanleiding evenementen af te gelasten. „Het heeft veel losgemaakt in mijn stad. Maar ik wil benadrukken dat inwoners gerust naar het ziekenhuis kunnen komen. Er is geen reden tot ongerustheid.

Familieleden van de met het coronavirus besmette 56-jarige inwoner van Loon op Zand gaan volgens Weterings ’een moeilijke tijd door’. Hij vraagt journalisten hun privacy te respecteren.

Verslaggever Joris van Duin was aanwezig bij de persconferentie.