Nieuws/Buitenland
51474
Buitenland

Een van de schutters riep Allahoe akbar

Identiteit daders Quebec bekend

QUEBEC - De twee daders van de terroristische aanslag op de moskee in Sainte-Foy in Quebec, waarbij zes mensen om het leven kwamen, zijn Alexandre Bissonnette en Mohamed Khadir. Khadir zou van Marokkaanse afkomst zijn en beide mannen zouden in Quebec wonen en studeren.

Ze waren niet bij de politie bekend en een van de verdachten heeft zich na zijn vlucht overgegeven door na de schietpartij politie te bellen en bij een brug op agenten te wachten.

Volgens de politie „spelen ideologische religieuze of politieke motieven een rol” en richt het onderzoek zich daarom op terrorisme. Een van de aanslagplegers zou bij het openen van het vuur Allahoe akbar (God is groot) hebben geroepen.

De Laval Universiteit van de stad kon maandag niet bevestigen dat de twee verdachten daar studeren of hebben gestudeerd.

De Canadese premier Justin Trudeau noemde de schietpartij een terroristische aanslag op moslims. De daders openden het vuur op bezoekers van een moskee van wie er zes zijn gedood en acht gewond raakten

„Kogels raakten mensen tijdens het bidden. Meerdere mensen wierpen zich op de grond”, aldus een ooggetuige, die zelf ook een kogel over het hoofd hoorde vliegen.