Nieuws/Binnenland
51482
Binnenland

Medereizigers vroegen om verzoeknummertje

Woede om boete voor treinmuzikant Nathan

ZWOLLE - De NS ligt onder vuur nadat de Zwolse muzikant Nathan Dillen (25) vrijdag op de bon is geslingerd omdat hij klarinet speelde in de trein. Medereizigers vroegen Nathan om een verzoeknummertje, maar volgens de NS had hij daarvoor officieel toestemming moeten vragen. Het gevolg: een boete van 380 euro. Nathan is niet van plan daaraan gehoor te geven.

De Zwollenaar zat vrijdagavond samen met zijn broer David, eveneens muzikant, in de laatste trein van Amsterdam naar Zwolle. Een aantal medereizigers wilde dat Nathan een stukje op zijn klarinet ging spelen. Nathan vroeg iedereen in de treincoupé om toestemming en speelde vervolgens een stukje zogenoemde klezmermuziek, tradtionele Jiddische instrumentale muziek.

Bij de overstap op NS-station Almere werd Nathan staande gehouden door een boa. Ook de politie werd erbij geroepen. Daarop kreeg Nathan een boete van 380 euro. Omdat er inmiddels geen treinen meer reden, moest een vriend Nathan en David op komen halen op het station.

Een filmpje van het optreden in de trein is inmiddels al duizenden keren bekeken. Op Twitter en Facebook regent het verontwaardigde reacties. „Krankzinnige zet van NS. Diepdroevig”, zegt iemand. Een ander: „We vragen u beleefd de boete in te trekken? #doenormaal.”

Geschrokken

Nathan is niet van plan om de boete te betalen, maar zegt wel ’erg geschrokken’ te zijn. „Het liefst wil ik weer in de trein musiceren en zal ik in de toekomst ook aan de conducteur vragen of ik muziek mag maken. Maar als dit een waarschuwing is dat het écht niet mag, dan heb ik er weinig tegenin te brengen”, zegt hij tegen de Stentor.

De NS laat op Twitter weten het voorval te onderzoeken. „We vervoeren dagelijks meer dan een miljoen reizigers en proberen dat voor iedereen zo aangenaam mogelijk te houden. Zo hebben we de afspraak dat er voor optredens in de trein altijd vooraf toestemming moet worden gevraagd. Wat de ene reiziger ervaart als entertainment, kan de andere als overlast ervaren.”

Volgens een woordvoerder is Nathan twee keer gewaarschuwd. „Toen hij zijn toestemmingsformulier niet kon laten zien, is gevraagd het optreden te staken wegens geluidsoverlast. Daarop gingen ze echter gewoon door. Dat was de aanleiding om alsnog een boete uit te schrijven.”

De NS laat weten met de broers in gesprek te willen.