Nieuws/Buitenland
51503
Buitenland

Oud-secretaresse Goebbels (106) overleden

Brunhilde Pomsel stierf op 106-jarige leeftijd.

Brunhilde Pomsel stierf op 106-jarige leeftijd.

AMSTERDAM - Brunhilde Pomsel, de voormalige secretaresse van propaganda-minister Joseph Goebbels in nazi-Duitsland, is vorige week op 106-jarige leeftijd overleden. Dat maakte Christian Kroenes, de regisseur die een documentaire over haar maakte, vannacht bekend aan persbureau AP.

Brunhilde Pomsel stierf op 106-jarige leeftijd.

Brunhilde Pomsel stierf op 106-jarige leeftijd.

Brunhilde Pomsel gold als een van de laatste levende stafleden uit het tijdperk van Adolf Hitler. Ze begon in 1942 onder Goebbels, net toen hij zijn haatcampagne tegen Joden opstartte. Ze kwam daar terecht vanwege haar kwaliteiten als typiste bij Duitse omroep en was al enige tijd lid van de NSDAP.

Zwijgen

Het Sovjetleger pakte Pomsel na de oorlog op, waarna ze vijf jaar doorbracht in detentiekampen. In 1950 pakte ze haar werk als typiste weer op en trad ze in dienst bij een Duitse omroep waar ze tot 1970 werkte. Al die tijd zweeg ze over haar naziverleden.

Tot 2011, toen een Duitse krant haar interviewde en Pomsel voor het eerst terugblikte op haar werkzaamheden als secretaresse van de minister van Propaganda.

Documentaire

Vorig jaar maakte Christian Kroenes de documentaire ’A German Life’ over haar leven. Pomsel deed naar eigen zeggen gewoon secretaressewerk en wist niets van het uitmoorden van zes miljoen Joden. Ze vertelt: „Ik zou mezelf niet omschrijven als schuldig. Tenzij je de hele Duitse bevolking verwijt dat de overheid de controle geheel kon overnemen. Dat lieten we allemaal toe, incluis mijzelf.”