Nieuws/Buitenland
51541
Buitenland

Nieuw lid hooggerechtshof VS dinsdag bekend

WASHINGTON - President Trump maakt dinsdagavond bekend wie hij voordraagt voor de vacante rechterspost in het Amerikaanse hooggerechtshof. Het hof telt sinds het overlijden van rechter Antonin Scalia vorig jaar februari maar acht leden.

De Democratische president Obama heeft vergeefs geprobeerd een eigen kandidaat op de invloedrijke post te krijgen. Maar de leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, weigerde mee te werken. De Senaat moet instemmen met de benoeming van een opperrechter die voor het leven wordt aangesteld.

Het huidige hof onder voorzitterschap van de 62-jarige John Roberts is op het eerste gezicht erg gevarieerd. Het heeft bijvoorbeeld drie vrouwen, onder wie een van Latijns-Amerikaanse komaf, en een Afro-Amerikaan is er lid van. Maar volgens een aantal Amerikaanse media is het hof al geruime tijd een bolwerk van juristen van dezelfde topuniversiteiten.

Speciale band Californië

Alle acht rechters hebben op de universiteiten Harvard of Yale gestudeerd. En allemaal hebben ze een speciale band met het noorden van Californië waar ze zijn geboren of lang hebben gewoond. Bovendien zijn opperrechters al sinds de jaren vijftig voor ze aantreden in grote meerderheid federale beroepsrechters geweest in noordoostelijke steden zoals Boston, New York, Philadelphia en Washington.

Het is niet bekend of Trump ook met iemand uit de gebruikelijke ’stal’ juristen komt. Voor Trump moet het een juridische krachtpatser zijn, want het hof zal zich de komende jaren waarschijnlijk ook moeten buigen over gerechtelijke procedures tegen het fel omstreden beleid van Trump. Ook abortus staat op de agenda.

Gorsuch veel genoemd

Amerikaanse media noemen vooral Neil Gorsuch uit Colorado als favoriet. De relatief jonge 49-jarige Gorsuch is geliefd in conservatieve en behoudend christelijke kringen. Hij is tot grote vreugde van Trump en veel rechtse Amerikanen ook een jurist die zich keert tegen de federale bureaucratie. Maar liberalen van bijvoorbeeld de linkse Alliance for Justice zien in hem „een extremist.” Deze betiteling viel rechter William Pryor (54) uit Alabama ook ten deel. Hij is ook veel als kanshebber genoemd.