Nieuws/Binnenland
51542
Binnenland

Mbo’ers roosteren Asscher

Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher

Den Haag - De PvdA gaat absoluut niet alle verkiezingsbeloftes waarmaken. Lijsttrekker Lodewijk Asscher heeft dat maandag met klem benadrukt tijdens een campagnebezoek aan een mbo-klas in Den Haag.

Lodewijk Asscher

Lodewijk Asscher

De sociaaldemocraat ging naar het ROC Mondriaan voor het maken van het televisieprogramma ’De Klas Kiest’ van EditieNL. De opnames waren live te zien via Facebook.

De klas vol nieuwsgierige mbo’ers wilde onder andere van Asscher weten wat er met alle PvdA-praatjes gebeurt als de verkiezingen straks weer achter de rug zijn. „Er wordt zoveel beloofd, gaat u het ook waarmaken?”

’Niemand gaat alles waarmaken’

Asscher moest de leerlingen teleurstellen. „Niemand gaat alles waarmaken, dat ga ik ook niet beloven. Er is namelijk geen een partij die straks alle stemmen krijgt. Belangrijk is dat ik heel erg mijn best ga doen en voor principes sta.”

Wat de PvdA-voorman in ieder geval voor elkaar wil boksen, is dat mensen voortaan beter met elkaar omgaan. „Minder schreeuwen, beter luisteren”, zo verwoordde hij het. Bij de leerlingen, maar ook bij Facebookers deed het de wenkbrauwen fronsen. „Beter met elkaar omgaan? Laat ze dan eens in de politiek beginnen om met respect met het volk om te gaan”, becommentarieerde Sebastiaan Krapels de uitspraak van de sociaaldemocraat.

’Best een pittige periode’

Asscher werd ook nog gevraagd of hij er spijt van heeft dat zijn partij in zee is gegaan met de VVD. „Het was best een pittige periode”, moest de PvdA’er toegeven. „Ik heb ook wel van dingen spijt. We hebben bijvoorbeeld de leeftijd waarop mensen met pensioen gaan heel snel verhoogd. Je maakt ook fouten.”

De klas werd tevens duidelijk gemaakt dat de PvdA de aankomende tijd geld weer wil laten rollen. Het eigen risico moet onder andere worden geschrapt en er moet 300 miljoen euro in de zorg worden gestoken. Hardwerkende mensen met een dikke portemonnee en succesvolle bedrijven moeten daarvoor boeten. Voor hen gaan de belastingen fors omhoog, hield Asscher de mbo’ers voor. „Maar bent u dan niet bang dat dit bedrijven afschrikt?”, wilde een verbaasde leerling weten. De lijsttrekker hield hem voor dat de belastingen - wil dit achterwege blijven -inderdaad niet te veel omhoog kunnen.

Meer lijsttrekkers op het programma

Asscher is niet de enige politicus die door de mbo-klas aan de tand zal worden gevoeld. Ook GL-lijsttrekker Jesse Klaver komt binnenkort langs, evenals VVD-voorman Mark Rutte, Alexander Pechtold (D66) en SP’er Emile Roemer.