Nieuws/Buitenland
516120855
Buitenland

Rusland kondigt tientallen legeroefeningen met Wit-Rusland aan

Een Poolse soldaat bij de grens tussen Polen en Wit-Rusland.

Een Poolse soldaat bij de grens tussen Polen en Wit-Rusland.

MOSKOU - Troepen uit buurlanden Rusland en Wit-Rusland gaan dit jaar zeker twintig keer met elkaar oefenen. Het gaat onder meer om de exercitie Vostok 2022. Dat heeft de Russische minister van Defensie volgens persbureau TASS gezegd. De NAVO meldt dat Moskou tienduizenden manschappen en modern wapentuig naar Belarus stuurt.

Een Poolse soldaat bij de grens tussen Polen en Wit-Rusland.

Een Poolse soldaat bij de grens tussen Polen en Wit-Rusland.

NAVO-topman Jens Stoltenberg sprak donderdag over de grootste Russische troepenmacht in Wit-Rusland sinds het einde van de Koude Oorlog. Er gaan naar verwachting zo’n 30.000 Russische militairen, speciale eenheden, straaljagers en geavanceerde raketsystemen naar dat land voor legeroefeningen.

Die oefeningen komen op een gevoelig moment. Westerse landen vrezen dat Rusland zich opmaakt voor een invasie van Oekraïne, dat ook grenst aan Wit-Rusland. De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe bezoekt die bondgenoot om troepen te inspecteren. Hij sprak ook met president Aleksandr Loekasjenko.

De spanningen nemen toe aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. Voormalig Rusland-correspondent Wierd Duk legt uit hoe waarschijnlijk een oorlog is en Oekraïner Pavlo Levchuk volgt de situatie gespannen vanuit Nederland.

Rusland ontkent dat het plannen heeft voor een inval in Oekraïne en maakt juist het Westen verwijten. Dat zou onvoldoende tegemoet komen aan zorgen over de nationale veiligheid van Rusland. De Russische regering voelt zich bedreigd door de uitbreiding van de NAVO en eist garanties dat Oekraïne geen lid kan worden van dat militaire bondgenootschap.

De spanning liep nog verder op doordat het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag de Oekraïense ambassadeur op het matje riep. Wit-Rusland zegt dat een militaire drone vanuit het buurland de grens is overgestoken op 24 januari. Oekraïne spreekt dat tegen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn bezorgdheid geuit over het feit dat Moskou troepen in Wit-Rusland zou kunnen stationeren en van daaruit Oekraïne zou kunnen aanvallen onder het mom van de manoeuvres.