Nieuws/Buitenland
51635
Buitenland

Onderzoek 'Silvesternacht' Keulen afgerond

DÜSSELDORF - Het onderzoek naar de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling 2015-2016 in Keulen, toen meer dan duizend vrouwen werden belaagd, beroofd en aangerand, is afgerond. Criminoloog en psycholoog Rudolf Egg was maandag de laatste getuige-deskundige die werd ondervraagd. De onderzoekscommissie hoorde tijdens 59 zittingsdagen de verklaringen van 178 mensen aan.

Egg gaf tot besluit de slachtoffers wier dossiers hij las een stem. ,,Veel vrouwen wisten wel dat hun aangifte nauwelijks tot veroordelingen zou leiden omdat ze geen daders konden identificeren. Dit onderzoek maakt in elk geval duidelijk dat ze serieus worden genomen, dat niets wordt gebagatelliseerd of doodgezwegen''.

Hij citeerde een van de velen voor wie de nieuwjaarsviering een nachtmerrie werd: ,,Ik voelde me geen mens maar een object''. De hoogleraar uit Wiesbaden concludeerde dat zoiets nooit eerder in Duitsland of elders in Europa is gebeurd op deze schaal. ,,Het was een nacht van hulpeloosheid - van de slachtoffers en van de hulpverleners''.

Na het betoog van Egg wacht de commissie nog een flinke klus. Voor eind maart moeten de duizenden pagina's bevindingen in een afsluitend rapport zijn gegoten.